TONER AV TANKER

Jeg forbeholder meg retten til å bestemme over egen kropp!

Jeg klikket meg innom en av bloggpostene VG i dag hadde anbefalt. En god måte å bli kjent med andre bloggere på. Der kom jeg over innlegget til innlegget til snart 20-år gamle Sandra Helen som er sykepleierstudent. Et politisk innlegg om hennes holdning til abort.

Hun går klart ut med at hun er imot abort. Jeg synes holdningene hennes er en smule sneversynt. Hun er heldigvis så nyansert at hun skjønner at enkelte kvinner som er utsatt for voldtekt eller incest vil ha problemer med å fullføre svangerskapet. Det er mange abortmotstandere som ikke har den forståelsen engang. Så jeg er glad for at hun skjønner såpass.

Likevel blir holdningene hennes litt lite gjennomtenkte. Og det er lett å skjønne at dette er skrevet av en som verken har gjennomført en abort eller har barn selv. Jeg har selv et barn. Jeg vet hvordan det er å gå gravid i 9 måneder. Jeg vet hvordan det er å føde et barn. Jeg vet hvordan det er å være mor. Men, jeg har også tatt en abort. Det er mange år siden nå. Og det var rett og slett fordi jeg hadde et så vanvittig kaos i hodet til at jeg kunne ta på meg ansvaret det er å bli mor.

Det er så mye mer til debatten enn det bloggeren tar opp i sitt innlegg. Hun henviser til at de som vil slite med å forsørge barnet sitt kan få hjelp. Og de som ikke ønsker å beholde det kan benytte seg av adopsjon. Joda, det er alternativer. Det kan ikke motsies.

Det jeg savner er nyansene i debatten!

La oss starte med det grunnleggende: Det er faktisk ikke alle som tar abort som har slurvet med prevensjonen. Det er derimot et faktum at intet prevensjonsmiddel er 100% sikkert uansett hvor perfekt det benyttes. Så hvis man skal være 100% sikker på å ikke bli uønsket gravid, så må man faktisk leve i sølibat. Beklager kjære Sandra Helen! Sexlivet mitt får du ikke!

Videre så er det et grunnleggende menneskerettighetsprinsipp at man skal få bestemme over sin egen kropp! Da kan ikke en politiker med gode intensjoner bestemme at min kropp skal benyttes til surogati i 9 måneder for personer som er uønsket barnløse fordi jeg ikke lever i sølibat. For igjen, det er ikke sikkert jeg kan klandres for den uønskede graviditeten. Selv om jeg hadde kombinert x antall prevensjonsmidler under samme runde i høyet, så er man ikke 100% sikker. Beklager kjære Sandra Helen! Du får ikke lov til å bestemme over kroppen min!

Dette er for meg to grunnleggende prinsipper!

Så er det de som er utsatt for voldtekt eller incest. Disse må i alle fall få valget selv. Og de skal få valget helt uten fordømmelse eller moralsk pekefinger. Å tvinge de til å gjennomføre et svangerskap i en slik situasjon kan være ekstremt destruktivt for deres psyke. Det kan rett og slett skade dem for livet!!  Og tenk på barnet. Er det snakk om incest, så kan barnet ha store fysiske skader ved fødsel. Rett og slett på grunn av innavl. Og om barnet er så heldig at det ikke har fysiske skader, så har man alle ettervirkningene. Det skal mye til for at mor klarer å elske det barnet ubetinget. Barnet er selvfølgelig uskyldig, men det er også en påminnelse om et grusomt minne. Og hva sier man til barnet den dagen det spør etter far? Skal man fortelle at far var en kriminell, egoistisk drittsekk som voldtok moren hans? At bestefar ikke er noen bestefar men en jævel som også er faren? Eller skal man tvinge disse kvinnene til et liv i løgn for å beskytte barnet? Kjære Sandra Helen, har du tenkt over dette?

Så har du alternativet med å hjelpe de vordende mødre. Det er ikke alltid snakk om økonomiske problemer, selv om det kan være grunn til abort. Man skal tross alt ha muligheten til å forsørge barnet de neste 18 årene. Minst! Økonomi finnes det alltid en løsning for. Tro meg, det vet jeg alt om!! Det finnes også andre årsaker til at man ikke ønsker eller kan forsørge et barn. Man kan ha sitt å slite med psykisk. Man kan ha fysiske utfordringer som gjør svangerskapet komplisert, eller i verste fall livsfarlig for mor. Eller de fysiske utfordringene gjør at man ikke klarer utfordringene det fører med seg å ha et barn i hus. Barn krever som sagt mer enn mat på bordet, klær på kroppen og en seng å sove i. Det krever mye av deg fysisk og psykisk. Det er også de som ikke har de omsorgsevnene det  kreves å være mor. Alt kan ikke løses ved litt rådgivning på det offentliges regning!  Kjære Sandra Helen, skal du tvinge disse til å bli mødre? Skal du tvinge disse barna til å vokse opp under slike forhold?

Joda, det pekes på adopsjon. Men her har jeg to svært sterke betenkeligheter. Uansett hvor lite man ønsker seg et barn, så skjer det noe i det øyeblikket man innser at det gror et liv i magen. Det gjør faktisk det! Og tenke seg da til at denne kvinnen skal være tvunget til å bære barnet frem. I 9 måneder skal hun lære å kjenne barnet. Kjenne det vokse til i hennes mage. Kjenne det som en del av seg selv. Påtvunget, men likevel. Så må hun gi fra seg barnet fordi hun ikke har omsorgsevne. Så lenge man ikke har vært gravid og båret frem et barn, så skjønner man ikke dette. Man skjønner ikke hvilke følelsesmessige prosesser som skjer i en kvinne under en graviditet. De skjer ofte på grunn av hormoner. Hormoner som er nødvendige for at barnet skal vokse, og derfor ikke kan gjøres noe med. Kvinnen vil knyttes til barnet fysisk og følelsesmessig selv om hun vet hun ikke skal beholde det. Kjære Sandra Helen, begriper du hvilke påkjenninger dette vil påføre disse kvinnene?

En annen betenkelighet er at enkelte kvinner ikke burde bære frem barn. Det er rusmisbrukere, alkoholikere og andre kvinner med skadelig livsførsel. Skal disse også tvinges til å bære frem barnet? For barnet vil kunne påføres store fysiske skader gjennom svangerskapet. Og barnet kan bli født dypt avhengig av de rusmidler og stimulanser mor benyttet under svangerskapet. Det er ikke sikkert barnet en gang vil ha en sjanse her i livet. Og det er vanvittig naivt å tro at disse kvinnene kan innelåses og skjermes for sine vaner gjennom svangerskapet. Rusavhengige skaffer seg sin rus uansett hvor de er! Kjære Sandra Helen, skal disse «frøene» tvinges til å starte livet som skadede rusmisbrukere?

For all del… Jeg skjønner at det må gjøres en holdningsendring. Abort er ikke et prevensjonsmiddel! Og det skal ikke benyttes slik heller. Det er en påkjenning å gå gjennom en abort. Men, løsningen er ikke at en gjeng med sterke meninger skal sitte i et politisk forum å bestemme hva som er rett og galt for alle landets kvinner!!

Så sitter jeg alltid igjen med et spørsmål ingen abortmotstander har klart å svare meg på:  Er det ufødte barnets potensielle liv verdt mer enn morens? Hvis man skal påtvinge alle gravide kvinner å gjennomføre svangerskapet, så er det nettopp det man sier. Fordi man ikke tar hensyn til de psykiske plager mor kanskje må slite med resten av livet hvis hun går for adopsjon. Eller man påtvinger en livsvarig forsørgelses- og omsorgsbyrde på en kvinne som ikke ønsker det. Er hennes liv så lite verdt? Er en kvinne verdt så lite i dagens samfunn at politikk skal bestemme hvordan de skal leve resten av sitt liv? I så fall vil jeg se kalkylene for hvordan dere regner ut denne verdien! For i min verden så er et liv et liv. Og intet liv er verdt mer enn et annet!

Min kropp! Mitt liv! Min avgjørelse!

istock_000016312809xsmallBildet er herfra

********************

På grunn av antall kommentarer, så har jeg dessverre ikke mulighet til å svare. Derimot vil jeg komme med en del generelle presiseringer…

Mange av dere peker på mitt argument om at et liv er et liv. Dette står jeg for. Derimot så kunne jeg forklart en ting litt nærmere. Det er en vesentlig forskjell mellom morens liv og fosterets liv. Et foster (dvs innenfor de lovlige rammer vi har for abort i dag) er ikke levedyktig. Det er avhengig av morens liv for å kunne eksistere. Morens liv og eksistens er derimot allerede fullverdig, fordi dets eksistens er selvstendig og uavhengig.

Jeg har heller aldri uttrykt at jeg  mener at abort er ok som et prevensjonsmiddel. Det jeg derimot har uttrykt er at det ikke finnes det prevensjonsmiddel som er 100 % sikkert. Så i følge abortmotstandere så må kvinner som ikke ønsker barn eller evner å få barn deler av livet avstå fra sex. Fordi det er ansvarlige for det menneskeliv som skapes fordi medisinsk vitenskap ikke kan skape et prevensjonsmiddel som er 100 % sikkert! Selv om jeg skulle benyttet alle verdens prevensjonsmidler samtidig, så vil det uansett ikke være 100 % sikkert. Det eneste sikre prevensjonsmiddelet er sølibat.

Jeg er for at vi skal ha selvbestemt abort. Jeg synes også at alle kvinner som er usikre i forbindelse med om et svangerskap skal avbrytes skal få mulighet til å snakke med den profesjonelle ekspertise hun måtte ønske – leger, sykepleiere, psykologer, sosionomer osv. Kvinnen skal ha mulighet til å ta et frivillig og veloverveid valg. Men, det skal være HENNES valg å ta! Fars rolle er også viktig, men den debatten tar jeg gjerne i et annet innlegg.

De som er imot abort anbefales også å lese kommentaren fra Kari Jaquesson. Hun kommer med et veldig viktig poeng: Hvordan tilstandene vil bli dersom abort forbys. For abort har eksistert i lange tider, og vil alltid eksistere. Derimot vil vi få tilstander som er livsfarlige dersom aborter gjøres om til illegal virksomhet. Ønsker vi en slik utvikling?

Det som trengs er derimot en holdningsendring. Selvbestemt abort skal ikke være en enkel utvei. Det skal ikke være et prevensjonsalternativ. Det skal være en siste utvei fordi som av personlige grunner ikke kan eller vil bære frem barnet.  Et medisinsk unntak. Men ikke et unntak som fordømmes. Det skal ikke være noen moralsk pekefinger over dette. For INGEN av de som fordømmer vil noensinne vite hele historien bak valget. Dere fordømmer meg fordi jeg skrev at jeg har gjennomført en abort. Jeg skrev vagt om grunnen… Men, INGEN av dere kjenner hele årsaksbildet, og kan derfor ikke fordømme.

Reklame

438 svar til “Jeg forbeholder meg retten til å bestemme over egen kropp!”

 1. Sorry, men å drepe et menneske fordi man har litt kaos i hodet…
  Det kunne vel Anders Behring Breivik brukt som sitt forsvar, eller?

  • Igjen: før 12 uke – som er den lovlige grensen i Norge. Er dette ikke et fullverdig selvstendig liv – ergo ikke drap. Kvinnekroppen kan fortsatt selv kvitte seg med dette fosteret dersom alt ikke er som det skal.
   I tillegg: Å blande ABB inn i en abortdiskusjon er kanskje århundrets lavmål. OG: det er ikke til å komme unna at som man kan man velge å ikke forholde seg til en graviditet – en del menn finner faktisk aldri ut at den one night standen man hadde for 6 måneder siden nå snart resulterer i et barn.
   Når dette handler om en graviditet der DU har et ansvar og det påvirker DEG om dette blir et barn eller ikke – DA og bare da har du stemmerett.

   • LES KOMMENTAREN MIN

    Martine, jeg er uenig med deg.. Det å ta abort er det samme som aktiv døds hjelp..
    I følge bibelen er det ikke oss mennesker som har retten til å velge om et menneske skal leve eller dø. Vi kan skape et nytt liv, ja, men å ta liv er det vår herre som tar seg av. Dette ligger jo til grunne for all verdens moral og etikk!!! Man dreper bare ikke, man tar ikke liv!

    Jeg er i mot både abort og aktiv dødshjelp, og ellers alle former for henrettelse om det er henging i Iran eller strømstol i USA!

    Hvem er den personen som kan fastslå at et foster ikke er et menneske før uke 12? Hva er det da? Jeg mener, det er jo et menneske, et liv, det lever jo. Det vokser til. Det er som å si at et nyfødt barn ikke er like mye verd som en fjortenåring.

    Dette er å kategorisere livets verdi i følge alder. Hører du hvor umoralsk dette er?

    • «I følge bibelen er det ikke oss mennesker som har retten til å velge om et menneske skal leve eller dø.»

     I følge bibelen skal man steine homofile!
     I føge bibelen kan du drepe ditt barn etter det er født om det ikke adlyder mor og/eller far.
     I følge bibelen skal du voldta kvinnene til ikketroende.

     I følge bibelen skal du gjøre mye som er direkte moralsk forkastelig og den boken burde dermed ikke brukes til noe som helst.

     Hvem er den personen som kan fastslå at et foster ikke er et menneske før uke 12?
     Når er man menneske da? Som egg/sædcelle? Som et egg som har vert befruktet i 10 sekund? Som et utviklet foster? Som et utviklet individ? Ser man bort fra overto og ser på faktisk vitenskap kan man leggge noen føringer på hva som ikke burde defineres som liv.

     Men siden du mener et 2 uker gammelt foster er liv. Er dettre da mer verdt en morens/farens liv?

    • «Hvem er den personen som kan fastslå at et foster ikke er et menneske før uke 12? Hva er det da? Jeg mener, det er jo et menneske, et liv, det lever jo. Det vokser til. Det er som å si at et nyfødt barn ikke er like mye verd som en fjortenåring. »

     Så du kaller frø for blomster du da? Da er du i så fall den første som gjør det. Alle vet jo at et frø ikke er det samme som en blomst og heller ikke er like mye verd som en blomst. Slik er det med fostre også. Men tydeligvis ikke i din verden.

    • Simon: Beklager at jeg blandet bibelen inn i dette.

     Et liv skapes i det et egg befruktes i en eggstokk av en sædselle. Dette er begynnelsen på livet.

     Det er trist å se at det er så mange mennesker der ute som mangler den normale dosen med etikk og moral. Jeg forstår at det er mange som kanskje kunne ha trengt abort pga. incest og voldtekt osv. Men det er like mye et barnemord. Og det nytter ikke å forsvare et mord. Det bør være null-tåleranse for dette i Norge.

     Det er mange som tar abort bare fordi de ikke har lyst på barn. Det er ut på byen i fylla og knulle rundt, og vipps så var man gravid. Og så passet det ikke å få barn akkurat nå..
     Det er snakk om å ta ansvar for sitt eget liv. Har man sex, kan man bli gravid, man kan få barn. Da dreper man ikke barnet fordi det var et uhell å ha sex, eller fordi det bare ikke passer å ha barn akkurat nå, eller som blogginlegg-forfatteren sier «jeg hadde det litt rotete i hodet».!

     Alle som mener det er okei med abort er litt rotete i hodet.

     Uansett hvordan man vrir og vender på det, SÅ ER ABORT ET MORD PÅ ET POTENSIELT MENNESKELIV!

     En spade kaller jeg en spade, og et mord er et mord.

    • Jeg blir så overgitt på slike arrogante mennesker som deg, fordi du mener at det du mener er stuerent, politisk korrekt..osv… så har du altså rett til å dømme alle som ikke er enige med deg! Jeg er ikke enig i at abort er barnemord, og det handler ikke om ansvarsløshet eller mangel på moral og etikk.Hadde jeg blitt gravid før jeg følt at jeg var klar, så er det klart jeg hadde tatt abort, dere snakker så pent om fullverdig liv, og faktisk går så langt som å si at alle som har tatt abort, er mordere, det er respektløst, og det gjør at all lyst til å diskutere forsvinner, for det er direkte usaklig! Og som mann så har du overhodet INGENTING med å mene noe om hele abort spørsmålet! Det er en fri kvinnes frie valg! DU skal ikke fortelle meg, at DU som ikke har evne til å bære frem et barn engang, hva som er rett og galt når det gjelder MINE barn, jeg vil nemlig gi mine barn det beste utgangspunktet, og det hadde jeg ikke kunne gitt, hvis ikke jeg var klar for å få barn i utgangspunktet. Og hvor dere får det i fra at det blir brukt som prevensjon??? Det tviler jeg ganske sterkt på at er riktig, kanskje for noen, men absolutt ikke alle! Det er heller ikke «siste løsning» for noen, jeg skjønner egentlig ikke hva som menes med det. Har du drite på leggen og blitt ufrivillig gravid, ja så tar du abort, det er ikke noen andre utveier enn det. Men sånne mannemonster som du! Dere burde lukke munnen og folde hendene å be til gud… Abort spørsmålet har dere ikke noe med å blande dere inn i! jeg er så glad jeg har en mann som sier, din kropp, dine valg!

  • Usaklig dårlig kommentar, skjerp deg.
   Det er mye som foregår i andres liv som du tydeligvis ikke har forståelse for og det er en STOR forskjell på ABB og abort.

  • Ja, jeg er helt enig.. Det å ta abort er det samme som aktiv døds hjelp..
   I følge bibelen er det ikke oss mennesker som har retten til å velge om et menneske skal leve eller dø. Vi kan skape et nytt liv, ja, men å ta liv er det vår herre som tar seg av. Dette ligger jo til grunne for all verdens moral og etikk!!! Man dreper bare ikke, man tar ikke liv!

   Jeg er i mot både abort og aktiv dødshjelp, og ellers alle former for henrettelse om det er henging i Iran eller strømstol i USA!

  • Seriøst Tommy? Bruk hodet litt før du velger å kritisere andres valg angående abort. At du som mann overhodet ikke kan tilegne deg den forståelsen for dette dilemmaet kan jeg forstå, det burde du også- og derfor la være å komme med kommentarer forbeholdt en 12-åring.

 2. tilhengere av abort er egentlig tilhengere av drap. Hvordan føles det å støtte mord på andre mennesker.? Liker du deg?

  • Direkte latterlig at du prøver å føre andre gjennom en «guilt trip» ved å bruke ord som drap og mord. Jeg og mange andre som er for abort ser ikke på et tidlig foster som et menneske, det er en parasitt, en bitteliten klump celler. Og har derfor ingen problemer med abort. Ser på abort som noe positivt fordi ikke alle er egnet til å få barn, og i visse livssituasjoner er man bare ikke klar eller i stand til å oppdra et barn. Jeg er student og har verken tid eller penger til å oppdra et barn, heldigvis er ikke kjæresten min like trangsynt som deg så hun har sagt at blir hun gravid, så blir det abort, fordi ingen av oss er klare for det.

   Og med dine ord så er jeg «tilhenger av drap» og «støtter mord» og ja, jeg stortrives med meg selv. Usaklig argument fra deg.

    • Ja, jeg mener det. Et dusin celler som ikke har form som et menneske en gang, kan ikke kalles et eget liv.

    • Og før noen begynner å flisespikke, så mener jeg et eget liv som i et menneske. Ikke poengter at en mark ikke har form som et menneske, men er et eget liv.

   • I følge Wiki: » Parasittisme (parasitt) er en organisme (snylter) som lever på eller i en annen organisme (vert) og som får sin næring uten å nødvendigvis hindre vertens normale liv, i stor grad, selv om døden ofte er sluttresultatet.» Kan godt være du synes jeg også flisespikker nå, men er du enig i denne definisjonen av parasittisme, og mener at et foster faller under dette? Det er vel en forskjell på noe du mener ikke er et liv og en parasitt?

    • «en organisme (snylter) som lever på eller i en annen organisme (vert) og som får sin næring uten å nødvendigvis hindre vertens normale liv, i stor grad»

     Dette høres veldig ut som et foster på et tidlig stadium.

    • Vel… Et embryo (tidlig fosterstadie) er en organisme som lever i livmoren til moren dens, og det gjør mor til vertsorganismen. Embryoet kan ikke overleve utenfor livmoren. Et «barn» født i uke 9 vil sannsynligvis dø. Embryoet vil ved morkaken ta opp næring fra morens blod, i form av protein, fett, mineraler osv. Det påvirker morens liv. Eksempelvis kan hun oppleve å bli sliten av noe hun ikke ble sliten av før, hoven i beina, kvalme mm. En sjelden gang dør moren under graviditet eller fødsel, selv om det er heldigvis er sjelden. Hodelus er et eksempel på en parasitt som heller ikke vil ta livet av vertsorganismen.

     Men, uansett. At embryoet/fosteret ikke kan overleve utenfor kroppen til moren gjør den til en parasitt.

     -molekylærbiologstudent

    • Så forsteret lever ikke i en annen organisme? Jo, det er en tøff virkelighet, men fosteret i magen ER faktisk en parasitt, det er ikke en DUM parasitt (som regel) men like fullt en parasitt.

   • «eEn parasitt, en bitteliten klump celler!!!??? Har du sett hur ett foster ser ut när det fortfarande är lagligt att adoptera?? En cellklump med fingeravtryck!!! DET är en individ. Att kalla en ofödd människa för cellklump kanske är bekvämt, men det är att förtränga sanningen!

    • Jeg har sett veldig godt hvordan et foster ser ut gjennom vekstprosessen, og godt mulig du syns at det ligner et menneske i 3 måned. Jeg kaller det ikke et menneske på det stadiet, etter min mening er det ikke et individ, og livet har ikke begynt ordentlig. Det skal mer til enn et fingeravtrykk for å være et fullverdig liv. Du får synes det du vil, jeg ser ingenting galt med å abortere et foster i uke 12.

   • Stig Arne Ørsnes says : 25. januar 2013 kl. 06:44

    Jeg vil ikke uttale meg om for eller imot abort, men jeg er overasket over hvordan de som er for abort prøver å distansere seg fra virkeligheten.
    Dette er kjent fra tidligere som en taktikk for ikke å måtte se sannheten i øynene. Soldatene i Røde Khmer ble lært opp til at det var høns de drepte for å klare å gjennomføre massedrapene. (uten sammenligning forøvrig).

    Dere sier at dette bare er en celleklump og rettferdiggjør dermed at du kan fjerne det. Men du må vel innrømme at dette er begynnelsen til et liv som om noen måneder vil bli til et menneske? Ved abort så tar du fra dette begynnende mennesket muligheten til å leve, ikke sant? Ved å hindre dette mennesket fra å få et liv, så har du vel bokstavelig talt tatt livet fra det?.Dette er sannheten, så kall en spade for en spade og ikke gå rundt grøten.

   • Enig med R! Er nok ganske mange gutter og menn som kanskje hadde fått et litt annet syn om hun dama dere dro med hjem på lørdag og aldri hadde tanker om å se igjen stod på døra med en positiv test- Gratulerer du skal bli pappa!
    Er nok mange jenter som blir gravid på denne måten, og ikke involverer barnefar i hele tatt, mens de lever videre og tror de har kommet seg gjennom ungdomstiden uten å måtte ta det valget- og nå går dere å tror dere vet hva dere ville gjort.
    Jeg vil heller si at det er bedre å ta abort enn å føde et barn inn i en verden man ikke selv føler man har kontroll på enda.
    Barndommen til ungen blir ødelagt, barnevernet er et faktum. Rus og alkohol blir deres hverdag. Dette skjer i mange tilfeller. Og i mange ikke selvfølgelig. Men dette må mor få bestemme og ingen andre.

  • Snakk om å være trangsynt… Diskusjonen om dette er drap eller ikke, er vanskelig og svaret kommer an på øynene som ser. Og hva er EGENTLIG liv? Hva definerer liv? Også vanskelig å si. Så å bare plompe ut med sånne anklager er tåpelig og umodent.

   • Du ser på verden svært relativt. Relativisme er en ideologi som rettferdiggjør det meste, selv drap hos noen mennesker. At DU ikke vet hva liv er, vil ikke endre på faktumet om abort er menneskedrap eller ikke. Det kommer ikke på øyne som ser… isåfall kan du si hva som helst, du kan rettferdiggjøre drap av alle slag. Anders Bering Breivik kan være uskyldig i ditt verdenssyn.!Så lenge hans «øyne ser på det som greit» å drepe mange ungdom, så er det det. Hvem er DU til å si han tar feil? Hvorfor er dine «øyne» mer viktig enn hans!?

    Ser du ikke hvor forskrudd relativisme er!?

   • «Det å drepe et barn kaller du å bestemme over kroppen din? Noe så dumt!!! Bestem over kroppen med å slutte å røyke, begynne trene, leve sunt , men ikke å drepe.»

    Så om du får en kreftsvulst så lar du den bare vokse og formere seg i fred du da? For i følge det du sier her så ville det jo være drap om du fjerner svulsten. En svulst lever jo den også…

  • Jeg mener det er en menneskerett å bestemme selv. Jeg er for at kvinner skal bestemme selv, og at de har et valg når det kommer til abort. Men er jeg tilhenger av drap?! Nei, så klart ikke. Og hva med spontanabort? Er det kroppen som er en «morder»? Og hva er det som definerer et liv? Er et 3 ukers embryo et liv, eller er det etter 6 uker, når hjerte begynner å frakte blod til blodårene? Folk har forskjellige meninger, så jeg syns ikke det skal være enten eller, men at abort skal være frivillig og valgfritt!!

   • Du har et svært relativt syn på liv. Med det mener jeg synet: «Hvorfor er ditt syn på menneskeliv, viktigere enn mitt?». Jeg tror du også er enig i dette. Det er jo din kropp, så abortmotstandere har ikke noe de skulle sagt, Ikke sant? Ingen skal få lov til å tvinge sitt syn på hva som defineres som menneskeliv ovenpå deg?

    Men vent nå litt…. Er ikke det det du gjør på barnet ditt i magen?
    Tvinger ikke du ditt syn på barnet?
    Hvorfor har ikke barnet rett å leve? Fordi DU ikke tror det er liv?
    Hvorfor er ditt syn på livet viktigere enn barnets vilje å leve?

    («Barnet har ingen vilje å leve på et så tidlig stadium» hører jeg noen roper i bakgrunnen. Men hvor mange barn kjenner du som ønsker å dø? Dessuten så kan jeg si akkurat det samme om et spedbarn, den kan ikke prate og mene noe. Så hvorfor ikke bare drepe spedbarn også i slengen Så teit sagt. Ikke sant!? Men jeg har et poeng. )

    Er spent på svar!

    • Jeg hater å måtte innrømme at jeg kjenner alt for mange som ønsker å dø. Både barn, ungdommer og voksne som vurderer selvmord. Det er mange argumenter for at et barn fortjener liv, men hva for et liv vil det få når en mor ikke har kapasitet til å gi det? Hva med et barn som blir født bare for å sulte ihjel? Et barn som vokser opp hos en mor som aldri kan elske det? Et barn som vokser opp til å måtte passe på sin egen mor fordi hun ikke er i stand til å passe på sitt barn? Hva om du vokste opp hos en mor som ikke hadde ment å ha deg, en mor, som så dere pent kaller det – vurderte å drepe deg?

    • vet du? dette er så usaklig, at det fortjener ingen respons.
     men DU er jo ihvertfall moralsk overlegen alle andre merker jeg…

 3. Jeg er så enig, så enig… Dessverre er dette et etisk spørsmål vi aldri kommer til å bli enige om.

 4. Er så enig! Abort blir gjennomført enten det er lov, eller ikke, så hvorfor ikke få muligheten til å gjøre det under trygge omstendigheter?
  Og de som er mot abort, de får da bare velge å beholde barnet! Det er da ingen som nekter dem det, men for all del, da må vi også få beholde retten til abort.

  • Helt enig i det du sier her. Om ei gravid jente ikke får tatt abort lovlig vil hun nok finne en annen utvei. Trygt eller ikke.

   Leste forresten ei bok fra noen tiårtilbake, om ei gravid jente som ikke hadde mulighet til å ta abort lovlig. Måten samfunnet var i hennes tid gjorde det så å si umulig for henne å få ungen, selv om hun ville ha den, men endte med å utføre inngrepet på seg selv, med en strikkepinne. noe av det mest groteske jeg har lest, og hvor realistisk det er kan jeg vel heller ikke si. Men jeg kan konkludere med at enkelte vil ty til ganske harde midler om de ikke vil/tør/kan bære fram et barn, og da burde de få fortsette å få gjort dette lovlig og trygt!

   • Helt enig i det du sier her. Om en nazist ikke får drept en jøde lovlig, vil han nok finne en annen utvei. Trygt eller ikke.

    See what I did here? Og derfor rettferdiggjøres det!?

    • Det er tydeligvis mange nazister som blir tvunget til å passe på jøder i mange år, og som må gi dem oppdragelse, mat, og et godt liv. Hvis en nazist blir gravid med en jøde tror jeg jøden heller ville ønsket å bli abortert enn å vokse opp med en nazist.

 5. Du kan jo ikke definere hva som er liv og ikke liv. De som er imopt abort mener jo at et foster tross alt er et liv, ettersom det tross alt har hjerne og et dunkende hjerte.. Fosterets liv, men morens avgjørelse om fosteret skal dø eller forsette å leve til det dør en naturlig død? Det syns ikke jeg er riktig..

  • «ettersom det tross alt har hjerne og et dunkende hjerte.. »

   Den har ingen sentral «hjerne» på dette tidspunkt, da det nevrale nettet når fosteret er <12 uker er ekstremt primitivt.

   Absolutt alle dyr du finner i kjøttdisken hos din nærmeste matforhandler har også hjerter, og langt mer avanserte hjerner enn et embryo på <12 uker. Er du vegeterianer, eller hykler?

    • Veldig uenig med deg, mennesker er det verste som har skjedd denne planeten. Dyr juger ikke, de bedrar ikke, de utfører ikke massedrap, de forurenser ikke, og de myrder ikke av ideologiske eller religiøse grunner. Mennesker er i det store og det hele motbydelige.
     Hvis jeg hører om tusenvis av mennesker som er drept, så bryr jeg meg ikke det minste, har null sympati for mennesker. Hører jeg om dyr som har blitt mishandlet så reagerer jeg.

    • Hvorfor er mennesker mer verdt enn dyr? Mennesket er både den smarteste og den dummeste arten som har gått på jorda noen gang. Vi har kunnskap til å vite hvordan vi skal kunne forvalte naturen og hindre sykdommer, samtidig som vi ødelegger naturen i stor grad av ren grådighet og lever så godt så vi dør av det.

    • Så plutselig er ikke kriteriet «bankende hjerte» eller «hjerne», men det at det er «egen art» ?

     Hvorfor prioriterer du din egen art over en annen art? Besvar så detaljert du kan.

   • Det er nå en gang sånn at vi alle starter livet vårt på den måten. Det er der livet begynner. Hvem av oss kan bestemme over andres rett til å leve? Man burde heller gråte over alle som mener det er greit å ta sitt eget barns liv fordi det ikke har rett far, eller mor eller er unnfanget under riktige omstendigheter. Livet er en gave for alle som har fått det.

   • Du sammenligner et menneskebarn med et stykke kjøtt i en matvare disk. Jeg ville aldri stolt på deg som barnevakt!

  • Det är egentligen hemskt att lägga ett beslut på liv eller död på en kvinna, på modern. Då behöver ingen annan bära ansvar, inte ens fadern! Men det kommer sällan fram i media hur en abort påverkar modern, ofta för resten av livet. De kvinnor som får sina liv förstörda av en ångrad abort har ingen tröst av samhällets avdramatisering av aborter.

 6. Vel, sier du at ingen får bestemme over kroppen din? Så hvorfor bestemmer du for andre og i tillegg du dreper dem, for denne handlingen kalles rett og slett drept?

  • les. Det er ingen som tvinges til å ta abort under noen omstendigheten, men et ønske om at gravide kvinner skal ha muligheten til å fjerne celleklumpen om de selv ønsker det!

   • At det «bare er celleklumper» er din subjektive mening. Jeg er også en celleklump faktisk! Jeg tror nazistene også trodde jøder var celleklumper.

 7. Det er greit at folk å ikke få bestemme over kroppen din, men du må tenke på dette, hva gir deg retten til å bestemme over en annens kropp? Du må tenke på at i din kropp når du er gravid er innholdet to kropper, er det rett at du skal bestemme over den andre kroppen for at den er mindre og forsvarsløs? Jeg kan forstå at det er vanskelig å bære fram ett barn om man opplever incest, voldtekter osv. men mener at likevel at barnet burde bli født og at kvinnen kan gi barnet til adopsjon. Uansett hva mener jeg å drepe barnet er ikke riktig og både det å ta abort og adoptere er traumatisk og vondt!

  • En annens kropp? Det er en bitteliten klump celler, ikke et menneske. Den har ingen hjerneaktivitet, ingen følelser og er ikke et fullverdig liv. Det er min mening og den deler jeg med mange andre. Kalle det for «drap» blir bare latterlig.

   • Så om man kallar en liten ofödd varelse med tio fingrar och tio tår för en klump celler och inte en människa – vad är då du och jag? Stora cellklumpar utan ett fullvärdigt liv? För när exakt blir livet fullvärdigt? När man kan börja moralisera över vem som har rätt till sitt livs vidareutveckling och vem som inte har det?

    • Hvis du ikke klarer å se forskjell på et embryo og et voksent menneske bør du få synet ditt sjekket. Embryoet har ingen hjerneaktivitet før i uke 6 (minimalt) og utover, høyere hjerneaktivitet ligger enda lenger nedi i veien. I min mening er det et fullverdig liv når det er teoretisk i stand til å overleve utenfor moren. Dette er i ca uke 22, da ca 0-10% av fostere overlever hvis de tas ut av moren i denne uken, med intensiv medisinsk støtte.

     Kvinnen som er gravid er et fullverdig individ, med følelser, tanker, meninger og instinkter. Hun og hun alene kan ta valget om hun vil føde barnet eller ei. Hun skal ikke tvinges til å gjennomføre en graviditet hun ikke vil gjennom, og få et barn hun ikke vil ha.

   • Du sier: «I min mening er det et fullverdig liv når det er teoretisk i stand til å overleve utenfor moren»

    Du sa det! Det er DIN mening. Ikke push din mening over på et uskyldig lite barn!

  • Og hvorfor det, tror du?

   Hvorfor synes vi mennesker er mer verdt enn en ku? Har du reflektert over hvorfor?

   • Mener du at ei ku har lik verdi som deg eller kanskje og mer verdi? Om det var brann og valget stod mellom å redde deg eller kua,,, Ville ikke det blitt deg? I så fall hvorfor? Har ikke det med verdi å gjøre? Et foster er ett menneske fra det blir til og til det dør… Hvordan kan vi bli noe vi ikke er? Vi har ikke bare pontensiele menneske vi er mennesker!

    • Du besvarte ikke spørsmålet mitt, skrulla.

     Jeg spurte HVORFOR du tilegner mennesket større verdi. Jeg ba deg reflektere over det. Jeg kan forstå at det er vanskelig for deg, men gi det nå et iherdig forsøk. Kognitiv stimuli kan bare gjøre godt for deg.

    • For Gud har skapt menneskene og satt de over dyrene, og vi har fått en relasjon med han som skapte oss. Derfor mener jeg at vi har større verdi enn dyrene!

    • Og du forventer at din gudetro skal måtte ramme de 70% av befolkningen som ikke tror på noen guddom? Innbiller du deg virkelig at jeg skal forholde meg til din gudetro på noen som helst måte? Det har jeg ingen intensjon om. For meg er Bibelen et skrullete eventyr uten virkelighetshold, som bærer preg av hviskeleken og dårlig oversettelse. Det er på ingen måte forsvarlig å ta det bokstavelig. Jeg skal for all del ikke ta din tro fra deg, eller nekte deg å tro noe som helst, men dersom du tror at du kan trøkke din tro ned i halsen på dine ikke-troende medmennesker, så tar du katastrofalt feil.

     Er det virkelig INGEN ANNEN årsak enn «gud satte menneskene over dyrene» som gjør at du mener at mennesket er mer verdt? Ingen spesiell egenskap? Du har ikke reflektert over dette i det hele tatt? Kun tatt bibelens bokstavelige forklaring og sagt deg fornøyd med det?

    • «For Gud har skapt menneskene og satt de over dyrene, og vi har fått en relasjon med han som skapte oss. Derfor mener jeg at vi har større verdi enn dyrene!»

     Hva du tror på spiller ingen rolle. Det finnes intet bevis for noen guds eksistens, så hold gudetro unna debatten. Gudetroende har ødelagt mange kvinners liv ved at de enten har presset dem til å ikke ta abort, eller fordømt dem som har tatt abort. Bare se på hvor mange kvinner nessa og knudsen rakk å ødelegge livet til den tiden de herjet som verst. At religiøse tullinger har skrevet i bibelen at mennesket står over dyrene, betyr ingenting. bibelen inneholder bare deres nedskrevne fantasier og eventyr, ingen sannhet.

    • Ok, jeg tenkte bare å si hva jeg personlig mente, ikke trykke det ned over hodet på deg… men skal være med objektiv i skrivingen min. Jeg kan fortelle det på denne måten: vi er i stand til å tenke på en mye mer avansert måte enn dyrene, vi har utrettet flere ting enn dyrene og har relasjoner på et veldig høgt nivå…

    • » vi er i stand til å tenke på en mye mer avansert måte enn dyrene, vi har utrettet flere ting enn dyrene og har relasjoner på et veldig høgt nivå…»

     Riktig. Og hvorfor det, tror du?

    • Neutric: Ifølge undersøkelsen Religion 2008 utført av Norsk Samfunnsvitenskalig Datatjeneste er det faktisk 68 % i Norge som har en en gudstro ikke som du sier at 70 % ikke tror på noen gud.

    • Metron sa: «Det finnes intet bevis for noen guds eksistens, så hold gudetro unna debatten».

     For å gjøre en slik påstand, og du ønsker æ være troverdig, så må du være Gud! Ser du alt? Har du sett på alle bevis i hele universet? Er du virkelig så dyktig å evaluere bevis? Jøje meg. Du må jo være advokat.

     (Nb. Poenget mitt var at jeg vet om mange bevis, men det vet ikke du noe om tydeligvis)

    • Magnus skrev:

     «For å gjøre en slik påstand, og du ønsker æ være troverdig, så må du være Gud! Ser du alt? Har du sett på alle bevis i hele universet? Er du virkelig så dyktig å evaluere bevis? Jøje meg. Du må jo være advokat.»

     Anekdoter, eldgamle eventyrfortellinger og personlige beretninger om «møte med gud» er ikke bevis.

     «(Nb. Poenget mitt var at jeg vet om mange bevis, men det vet ikke du noe om tydeligvis)»

     Nei, noen bevis for en såkalt guds eksistens finnes ikke, så gudetro bør holdes helt unna denne debatten.

  • Merk deg også at et embryo ikke innehar noen av egenskapene vi prioriterer hos mennesket.

   Vi tilegner mennesket en høyere verdi enn dyr av mange årsaker, og ingen av årsakene finner du igjen hos et foster. Du kan argumentere for at det er et potensielt menneske, men det er jaggu meg sperm også.

   • les dere opp i biologi, DNA osv, så ser dere hvilken art et menneskefoster er. Sperm er ikke menneske så lenge den ikke har befruktet et egg.

    • Jeg er nevrobiolog, så du trenger ikke fortelle meg dét. Jeg har studert genetikk til det kjedsommelige.

     Et sperm er et potensielt menneske. Et embryo er ikke et fullverdig menneske. Ikke med de egenskapene vi verdsetter hos mennesket.

     Besvar meg nå: Hvorfor synes du vi mennesker er verdt mer enn en ku?

    • Forøvrig, dersom du hadde lest et fnugg om DNA, ville du også visst at sperm også inneholder menneskelig DNA… Utelukkende menneskelig DNA faktisk.

   • tenk over at vi alle har vært et embryo hvorfor får noen lov å leve og andre ikke og hvorfor skal andre som har samme verdi som selv har vært embryo få lov å bestemme over ett annet liv som er lik sitt eget?

    • HAR VÆRT et embryo. Jeg ER IKKE et embryo lenger.

     Dersom jeg var et embryo AKKURAT NÅ ville jeg ikke vært i stand til å reflektere over at jeg var et embryo engang. Dersom jeg ble fjernet ville det da ikke vært noe fra eller til. Det ville vært som om jeg ikke eksisterte, akkurat slik det har vært i de mangfoldige milliarder av årene jeg ikke har eksistert uansett.

     Det er en vesensforskjell på å VÆRE et embryo, og å ha VÆRT et embryo og ha utviklet seg til et tenkende vesen med følelser og relasjoner. Det er ikke sammenliknbart. Dersom du ikke er i stand til å skille dette er du rett og slett mindre intelligent.

     Skal man forby slakt også, fordi om noen milliarder år kan det jo hende kyr har utviklet en suveren intelligens på linje med mennesker?

    • Du må tilhøre en religiøs sekt. Alt de tenker på er å føde barn. UNSKYLD meg men hva faen har dere med hva hver ENKELT kvinne ønsker å gjøre med livet sitt. Og når du såå enkelt forteller her at det er jo bare å adoptere det bort. Da ville jeg prøvd å få meg en jobb innen barnevernstjenesten her i det perfekte Gudslandet du bor i å få øya opp for hvordan verden vi lever i faktisk er. Gud redder ikke barna som blir født av mødre som ikke har tid, er 14 år, ikke har økonomi, er voldtatt og kanskje ikke ønsket barn, samt alle andre grunner som er verdt å ta i betraktning. Altfor mange barn hadde hatt bedre av å aldri bli til. Se rundt hvordan samfunnet former seg, det blir ikke bedre hvertfal! Hvis du går inn på statistikk på hvor mange barn som trenger nye foresatte og adoptivfamilier hadde du blitt skremt over tallene. Det er så mange barn som lever i Norge som ikke har det bra. Unge uønskede mødre som lever under Norges fattigdomsgrense. Barn som lever med narkomane foreldre. osv..
     Hadde jeg vært deg Kristine hadde jeg studert noe annet enn bibelen og forsket litt på DNA og generelt samfunnet vi lever i.
     Provoserende å se at så mange ikke har respekt for de valgene man burde få lov til å ta som kvinne. Blir for dumt for meg..

   • Jeg tror at det har med at vi er forskjellige fra dyrene at dyrene er for seg selv og menneskene for seg selv. Derfor kan vi ikke sammenlikne drapet på ett menneske og drapet på ett dyr på samme måte. Vi skal ikke missbruke vår stilling og gjør urett med dyrene, men vi har lov til å skaffe oss mat ved at ett dyr blir drept, men vi ville ikke gjort dette med ett menneske pga. verdi, eller hva tenker du er grunnen?

    • «Jeg tror at det har med at vi er forskjellige fra dyrene at dyrene er for seg selv og menneskene for seg selv. »

     Det er ikke et svar i det hele tatt. HVORFOR tror du mennesker er «forskjellige» fra dyrene?

     Merk deg forøvrig at mennesker ER dyr. Utvilsomt. Udiskutabelt. Vi er pattedyr, og bærer ekstremt sterke likheter med pattedyr forøvrig. Både nevralt, genetisk og fysiologisk sett.

    • Tenk deg litt om.

     HVORFOR tror du mennesket har de egenskapene vi har? Hva skiller oss fra andre pattedyr, til tross for at vi er så utrolig like ellers?

     Det finnes mange millioner mennesker som mener at det IKKE er din rett å spise et dyr. Synes du de skal få lov til å nekte deg det?

   • Menneske har høyere verdi.
    Hvis ikke, så betyr det at Anders Bering Breivik ikke gjorde noe mer galt enn en kjøttmaker, den 22 Juli.
    Med mindre du står helt ærlig og hevder til meg at du faktisk spiste taco 22, Juli, og gråt like mye av kjøttdeigen du spiste, så tror ikke jeg på at du tror selv på det du hevder her(at dyr og mennesker er likestilt).

    Hvis du faktisk fortsatt påstår dette, da lyver du, eller så er du en fare for samfunnet.

  • «Til Neurtric: Jeg må bare få sagt en ting og det er at mennesker er faktisk mer verdt enn dyr!»

   Og det er basert på…? Ikke religion, vel? Eller gudetro?

  • Synes du at du er mer verdt enn min katt? Nei, han har mye mer vett enn du har. Et liv er et liv. Synes du at en terrorist, morder er mer verd enn andre i denne verden? Nei!! Begynn å tenke Kristine.
   Gud har skapt mennesker og dyr samme dag. Vi er likeverdige.
   Det er mennesker som kan mishandle andre, særlig dyr. Hvorfor? Fordi et mennesker kan være grusomme drittseker.
   Ofte hater mennesker og elsker dyr mer og mer.

   • «Gud har skapt mennesker og dyr samme dag.»

    Det finnes intet bevis for en såkalt guds eksistens, så argumenter om at «gud har gjort ditt og datt» har ingen gyldighet i slike debatter. Det er en grunn til at enkelte tror at abort er det samme som drap, og det er gudetro.

    • Metron sa: “Det finnes intet bevis for noen guds eksistens, så hold gudetro unna debatten”.

     For å gjøre en slik påstand, og du ønsker å virke troverdig, så må du jo faktisk være Gud! Ser du alt? Har du sett på alle bevis i hele universet? Er du virkelig så dyktig å evaluere bevis? Jøje meg. Du må jo være advokat.

     (Nb. Poenget mitt var at jeg vet om mange bevis, men det vet ikke du noe om tydeligvis)

 8. Noe som er interessant er at jeg aldri har hørt om noen som i ettertid angrer på å ikke ha tatt abort. Men jeg hører om veldig mange som angrer bittert og opplever psykiske problemer etter å ha tatt abort.

  • Jeg kjenner ingen som har angret på sin abort, og personlig er jeg SJELEGLAD for at jeg tok min abort.

   Enten din eller min anekdote er mest representativ for den øvrige befolkningen, så kan jeg meddele at det på INGEN MÅTE er et godt argument for å frata kvinner rettigheten til dette valget.

   At en og annen angrer på sin abort, betyr ikke at du kan nekte meg min. Jeg ville fått større psykisk påkjenning av å bli tvunget til å føde. Dét er en evident tendens verden over der abort er ulovlig.

 9. Jeg er en 19 år gammel jente som egentlig skulle vært abortert. Pga en voldelig far, og ekstremt dårlig familie situasjon. Men takk Gud, så fantes det sterke abort motstandere som fikk min mor til å ombestemme seg og avbestille timen hun hadde bestilt for å drepe meg. Jeg fikk en sjangs til å leve, og til å tale ufødte barns sak 🙂 dette er noe jeg takker for alltid disse «brutale» abortmotstanderne for.

  • Jeg hadde også en voldelig og ekstremt dårlig familiesituasjon, og jeg holdte også på å bli abortert.

   Dersom jeg hadde BLITT abortert hadde det da ikke vært noe fra eller til. Det like gjerne vært en annen en av min fars sperm som kom seg inn i egget først. Før man har noen bevisst eksistens, er det da ingenting fra eller til om det forekommer eller ikke. Jeg ville ikke vært i stand til å bry meg, og det er jeg per dags dato fullstendig klar over.

   Så enten min mor tok abort eller ikke: Det bryr jeg meg ingenting om. Det ville jeg ikke vært i stand til å bry meg noe om.

   Dersom du spør meg om jeg vil dø i DAG, så er det noe helt annet. Å DØ etter at man har eksistert er noe helt annet enn å aldri ha eksistert. Jeg har ikke eksistert i majoriteten av universets eksistens. Det har ikke plaget meg.

   • Hvordan vet du det? Har du noen gang dødd? Hvis du sier at det ikke gjør noe å stoppe et fosters liv fordi den ikke merker noe fra eller til, så kan man si det samme om et voksent menneske. Det merker jo ikke at det ikke lever lengre når det er død. Ikke en ok tankegang.. Glad ingen i helsevesenet tenker på den måten.

    • Jeg vet det fordi jeg vet hvilke komponenter som trengs for å inneha en bevissthet.

     Dersom du injiserte meg med kalium mens jeg sov ville jeg selvfølgelig aldri merket at jeg døde. Mine nærmeste ville gjort det, og aldri tilgitt deg, men *Jeg* ville ikke merket det dersom jeg sov. Dersom jeg var våken, og du knivstakk meg, ville jeg vært veldig bevisst på det.

     Et foster innehar ikke komponentene som er nødvendig for å være bevisst, føle smerte, reflektere, tenke, føle, ingenting. Et foster har ingen hjerne. Ingenting uten en hjerne merker noe som helst.

     Hvis du lurer på hvordan jeg «Vet» dette, undervurderer du kanskje hva man i dag vet om nevral utvikling og funksjon.

    • «så kan man si det samme om et voksent menneske.»

     Forresten det minst intelligente utsagnet jeg har lest i hele dag. Reflekter litt over det før du skriver noe enda tåpeligere.

     «Glad ingen i helsevesenet tenker på den måten.»

     Hvis du tror leger har betenkeligheter med abort eller livsavbrudd der det egner seg, så tar du feil altså.

   • synd det ikke er noen «liker» knapp her. Men må bare legge igjen at du har utrolig mye bra å komme med, med vitenskapelig bakgrunn og ikke minst fornuft og takker for det! Thumbs up!

    • Fornuft og vitenskapelig bakgrunn BB? Er ikke mange årene siden «vitenskapsmennene trodde jorden var flat. De mest arrogante menneskene jeg har truffet på i mitt liv er de med høyest utdannelse og mest «snusfornuft». Det går ann å inneha en promille ydmykhet og vise forståelse for at alle tenker litt forskjellig?

     Hvordan kan dere som ikke er kristne si at Gud ER eventyr og jalla, når det per dags dato IKKE ligger bevis for at han hverken finnes eller ikke eksisterer?!? Alle muligheter er vel åpne så lenge man ikke har BEVIST noe? Er det ikke slik dere snusfornuftige vitenskapsfolk tenker?
     Det skjer nemlig til stadighet at forskere og vitenskapsmenn/kvinner oppdager nye ting om saker som tidligere har blitt «vedtatt» som vitenskapelig bevist.

     – Neurtric – Flott at du vet en hel masse om hvordan det fysiske oppstår, gror og utvikler seg. Helt rått faktisk. Flott at folk vil vite mere om biologiske ting. Ingenting i veien med det. Det svært få andre med din type bakgrunn reflekterer over, er sjelen og personlighet og evnen til å tenke og føle. DETTE skiller oss fra dyrene enten du vil eller ikke. Det gjør oss istand til å ta avgjørelser som får konsekvenser for andre mennesker og generellt liv her på kloden. Og nettopp det gjør oss til en «viktigere» rase enn dyrene. Dere har fått med dere at vi blir fortsatt omtalt som «MENNESKER» og at ingen annen art her blir omtalt som det? og allt det andre som lever blir kalt for planter og dyr? Ufattelig arroganse som blør utover hele bloggen.

     Og by the way….Jeg syntes da heller ikke at Kristin over her forsøker å «dytte kristendommen over hodene deres»…..Dere hetser henne for det, men ser ikke samtidig at dere «trykker deres meninger» over hodet hennes? Amøber!

     Ellers syntes jeg denne bloggens tema er svært vanskelig. Det går jo nettopp nå i disse dager mot at staten skal frata alle Nordmenn å ta egne avgjørelser. Det ser man i bl.annet forsøket på å fjerne reklame for godteri og generell sensur og forbud mot røyk og alkohol. Jeg syntes nå at hvert voksent individ bør kunne ta egne avgjørelser selv….og gjerne helst være såpass ydmyk at man kan lytte til råd og hjelp fra andre som kanskje har hatt litt motgang og vanskeligheter i livet. Jeg personlig ville ALDRI UANSETT livssituasjon, tatt abort. Det ville jeg rett og slett ikke hatt hjerte til. Men samtidig skal jeg heller ALDRI fortelle ett annet menneske hva han/hun skal gjøre fordi JEG syntes jeg har så rett.

     Det hjelper null niks med ett tonn vitenskapelig fornuft dersom man ikke er istand til å vise empati og forståelse.

    • men GUUUUUUUUUUUUUD så kjedelig og til tider arrogant :
     » Jeg spurte HVORFOR du tilegner mennesket større verdi. Jeg ba deg reflektere over det. Jeg kan forstå at det er vanskelig for deg, men gi det nå et iherdig forsøk. Kognitiv stimuli kan bare gjøre godt for deg » sitat Neutric.

   • Neurtric sa: «Jeg vet det fordi jeg vet hvilke komponenter som trengs for å inneha en bevissthet.»

    Du vet tydeligvis hva det vil si å dø også. Ikke for å være frekk, men du tror ikke dette kommer av dine subjektive meninger basert på et allerede innetablert, naturalistisk verdenssyn? Hvis du kaller hevdelsene dine vitenskap, så er det isåfall ren pseudovitenskap.

   • du har en ødelagt hjerne ! du må være ikke fornøyd med livet ditt at du snakker på denne måten! bare vent til du ønsker å leve menn men du vil ikke ha noen sjanse ! Livet er et mirakel og du bør være takknemlig for hvert sekund av din eksistens allerede som et embryo !!!

 10. forfriskende blogg innlegg!

  desverre er det alltid de som ønsker å frata oss kvinner retten til å bestemme over vår egen kropp som roper høyest…

  hvordan man velger å definere hva «liv» er. hvor man velger å tro at grensene mellom «embryo» «foster» og «barn» går, er individuellt.

  tenk for en skam at vi, i dagens samfunn, fortsatt har fanatikere som synes det er akseptabelt å slenge rundt seg med ord som «mord» og «drap» i denne sammenhengen for å prøve å skremme og såre uskyldige jenter og kvinner som ikke gjør noe ulovlig.

  og på toppen av alt klarer de å si «ett liv er ett liv er ett liv» for så å fortsette med at «abort kan kun aksepteres dersom graviditeten er ett resultat av incest eller voldtekt»… sååååå…. da er ikke ett liv ett liv ett liv allikavell?

  • Uintelligente mennesker er stort sett hyklere.

   De samme menneskene synes det er greit å ta livet av storfe og bakterier (som jo også er liv). De setter grensen ved liv, uten å forstå at det selvfølgelig er variasjoner på verdi av liv. Dersom det ikke var variasjoner på verdi, ville antibac og håndvask vært forbudt. Kjøtt ville vært forbudt.

  • Det som man kallar rätten att bestämma över sin egen kropp är i själva verket ett ohyggligt stort ansvar. Man tvingas alldeles ensam som kvinna att fatta beslut om liv eller död. För varenda havande kvinna vet väl att även om det är ett outvecklat foster så är det redan bestämt hur individen kommer att se ut – det är mer än en cellklump vi talar om här – det är en individ med ett förutbestämt utseende, med blivande talanger och förmågor, och kapacitet till kärlek – många gånger ens blivande bästa vän för livet. Och de som sörjer och ångrar sin abort saknar inte en cellklump, utan denna viktiga individ som skulle ha haft en speciell plats i ens liv där det nu bara är ett värkande hål. Att hålla på att tala om kvinnors rättigheter och sedan lämna dem ensamma med sin sorg när de utnyttjat denna rättighet är ett stort svek.

  • Ja allt dreier seg om hva jeg har «lyst til». Joda….du har rett til å bestemme over DITT liv. Men hvem har rett til å bestemme at et liv IKKE skal bli til? Den som skal bli mor? Legene? Naboen din? Jeg tror du forstår hvor jeg vil hen? Nå høres jeg nok ut som en kristen fanatiker, men det kan jeg forsikre deg om at jeg ikke er 😉 Jeg ville aldri bruke ord som morder på en jente som tar abort. Det er ikke min sak å legge meg opp i hva andre gjør og sier.

   Jeg vil kanskje påstå at den største andelen av aborter gjelder unge kvinner som har blitt gravide «ved en feiltagelse». Ett godt tips for å slippe å ta valget, er vel kanskje å leve livet sitt slik at man slipper å måtte komme i den situasjonen? Selvfølgelig er det også mange som blir voldtatt og utsatt for incest. Jeg mener på ingen måte at de har kunne «styre unna ved å leve annerledes», men svært mange tilfeller, som unge jenter på byen/fest, KAN unngås ved å bruke sunn fornuft og levesett.

   Som eksempel….Jeg personlig vil helst unngå å få HIV….og det er bare EN av mange grunner til at jeg aldri vil kunne ha sex med en prostituert. Jeg VET det kan få alvorlige konsekvenser for meg selv og min familie, så derfor lar jeg være…ok? Og hvordan er det med svært mange unge jenter og gutter i dagens samfunn? De er 14-18 år gamle og puler rundt med allt som går på to bein. Bli voksen og vent til du er klar for barn før du ligger med noen, så kan jeg garantere deg at statistikken på aborter vil synke dramatisk! Men huffda…det kan vi jo ikke gjøre for da kan vi ikke gjøre som «vi har lyst til».

   Før man tar valget om abort syntes jeg man bør tenke litt på hva dette «ubetydelige» embryoet kan bli til. Kanskje blir han/hun en viktig person som kan påvirke hvordan vi mennesker lever? Kanskje blir han/hun en lege som kan kurere kreft? Eller kanskje han/hun «bare» blir en godhjertet person som stiller opp for deg når du er syk….trenger omsorg….eller hjelp. En som forteller deg hvor mye du betyr for han/henne. Tenk på alle de menneskene du har rundt deg og hva hver og en av dem betyr for nettopp DEG. Hva hadde livet ditt vært om EN av disse personen ikke var til?

   Joda….Mange henviser til voldtekter og incest og selvsagt skjønner jeg at det må være en forferdelig situasjon å komme i. Alikevel….Tenk på hva det barnet kan bli i fremtiden. MÅ det barnet nødvendigvis bli ett minne på den forferdelige situasjonen DU havnet i? (Voldtekt/incest) Kan det hende det barnet blir din største bragd og trøst i livet? JA det kan hende…hvis man gidder å tenke litt utenfor seg selv og sitt behov.

   For meg er svaret såre enkelt. For andre er det kanskje ikke det…..Den avgjørelsen syntes jeg du selv får ta ifred.

  • Du har noen poeng. Jeg er enig med at det blir feil å både si abort er greit, og ikke greit samtidig. Man må bestemme seg.

   Det jeg syns er litt skummelt er at du verdsetter din rett til å bestemme over din egen kropp høyere enn barnets rett å leve. Du tar ikke bare et valg basert på din egen kropp. Du tar også et valg for 2. Men det ironiske er at det går bare ut over en part, barnet, parten som også ikke har en sjanse å ytre sin mening. Denne parten er også uskyldig (som de jentene som ikke gjør noe «ulovlig».)
   At du mener ytringer slik som «mord», og «drap» er skremselspropaganda, er din sak. Men se det litt i perspektiv.

   Hvis jeg sier: «tenk for en skam at vi, i dagens samfunn, fortsatt har fanatikere som synes det er akseptabelt å slenge rundt seg med ord som “mord” og “drap” i denne sammenhengen for å prøve å skremme og såre uskyldige nazister og tyskere som ikke gjør noe ulovlig når de tar livet av jøder.»

   1. Nazistene trodde ikke jøder var mennesker.
   2. Nazistene gjorde ingenting ulovlig i tyskland.

   1. Abortforkjempere tror ikke et embryo er mennesker.
   2. Abort er ikke ulovlig i Norge.

   • «Det jeg syns er litt skummelt er at du verdsetter din rett til å bestemme over din egen kropp høyere enn barnets rett å leve.»

    Så lenge fosteret er i kvinnens kropp, er det kvinnen som skal bestemme, ingen andre!

    «Hvis jeg sier: “tenk for en skam at vi, i dagens samfunn, fortsatt har fanatikere som synes det er akseptabelt å slenge rundt seg med ord som “mord” og “drap” i denne sammenhengen for å prøve å skremme og såre uskyldige nazister og tyskere som ikke gjør noe ulovlig når de tar livet av jøder.”»

    Tenk for en skam at du ikke klarer å debattere uten å bedrive hitling og drasse inn jøder og nazister!

    «1. Abortforkjempere tror ikke et embryo er mennesker.»

    En rettelse her; abortforkjempere VET at et embryo ikke er et fullverdig utviklet menneske. Det er ikke noe vi tror, det er noe vi vet.

    » 2. Abort er ikke ulovlig i Norge.»

    Heldigvis! Og slik må det fortsette å være!

 11. Jeg likte innlegget ditt, dette er noe som er opp til hver enkelt å bestemme om de vil gå gjennom.

  • Poenget er at det ikke ER en kropp. Ingen tanker eller følelser. Skjerp dere. Selvsagt skal kvinner selv få bestemme hvorvidt de vil beholde fosteret eller ikke.

    • Det er ikke en selvfølgelighet i alle land at kvinner har lov til å gå ut av huset, eller at de ikke har noen rett til å ikke bli voldtatt.

     Man går derimot ut i fra at man prater om selvfølgeligheter i land som ikke lever i steinalderen. Altså land der kvinner har åpenbare rettigheter som kontroll over egen kropp.

   • Ditt resonemang påminner om läkarnas för ett par hundra år sedan då de opererade spädbarn utan bedövning – de har inga känslor! Vad vet du om hur de upplever det, de som avlivas i moderlivet, eller de få som överlever och ligger och kippar efter andan i ett kallt tvättställ medan personalen vänder sig om för att de inte orkar se på denna dödskamp.

    • «Vad vet du om hur de upplever det, de som avlivas i moderlivet,»

     Det kan jeg fortelle deg. Jeg vet nemlig veldig mye om menneskets nevrale utvikling og hvordan følelser og smerte fungerer.

     Uten thalamus vil du ikke ha noen form for sensorisk prosessering. Med andre ord, uten thalamus, uten smerte. I <12 uke, eksisterer ikke noen av komponentene du gjenkjenner i menneskets ferdige hjerne. Det er en ansamling hjerneceller med en ekstremt primitiv funksjon.

     Følelser og smerte er EKSTREMT komplekse prosesser som bruker lang tid på å utvikle seg.

     Å sammenlikne dagens OBSERVERBARE viten innen nevrobiologi med hva man trodde for hundre år siden er latterlig.

    • Så…..Husker du noe fra når du var ett embryo? Siden du sammenlikner det og voksne mennesker.

  • Det er ikke storfekjøttet man finner i kjøttdisken heller, og det har en langt mer avansert mentalkapasitet enn et embryo på <12 uker. Likevel spiser vi dette uten moralske betenkeligheter.

  • «Det er det som er hele poenget: det ER IKKE din kropp.»

   Jo, det er kvinnens kropp så lenge fosteret befinner seg inne i hennes kropp og er koblet til henne via navlestrengen! Det er kvinnen som bestemmer, og det er det eneste rette. Det er ingen andre som har noe med om kvinnen velger å ta abort. Men dessverre er det mange og da særlig gudetroende, som bryr seg med alt som ikke angår dem og som tror de har rett til å gripe inn og forhindre at kvinner tar abort «fordi gud har sagt at abort er galt».

   • Så en siametisk tvilling har lov i Norge å ta livet av sin egen bror/søster, fordi de er koblet sammen?

   • Medisink sett er ikke navlestrengen, eller morkaken en del av moren. Den inneholder faktisk barnets kjøtt, DNA og blod. Ingenting er koblet sammen med moren. Næringstoffer overføres via diffusjon.

  • «Det er det som er hele poenget: det ER IKKE din kropp.»

   Jo, det er nettopp kvinnens egen kropp! Alt som befinner seg inni hennes kropp er hennes, og det er opp til henne å bestemme over det. At et foster skulle være noe mer verdifullt enn kvinnen, er noe stort sett bare gudetroende tror.

   • Hvis logikken din stemmer, så betyr det at mord av spedbarn går greit sålenge den ikke er født enda. Det betyr at det er rettferdiggjort å ta abort i 9’ende måned. Din logikk er helt på hue.

 12. Veldig bra innlegg. Er helt og holdent enig med deg! Har selv tatt abort og er drittlei av disse skinnhellige idiotene som skal dømme alle som har tatt dette vanskelige valget. Men å beholde barnet var aldri noe reelt alternativ da jeg i likhet med deg hadde jeg en vanskelig periode i livet og hadde greide ikke ta vare på meg selv, så det å skulle ta vare på et barn var rett og slett helt utenkelig! Å skulle jeg ha vært nødt til å bæe frem barnet for å adobtere dette bort, det hadde vært en enda større påkjenning enn noen abort.

  • Hvilken kropp? Om du refererer til embryoet, som på dette stadiet ikke en gang er i stand til å tenke, føle, sanse, så vil jeg gjerne vite hvordan du hadde tenkt å spørre dette «barnet»???

   Hvordan kan man drepe noe som aldri har eksistert? Hvordan kan man spørre noen om en mening de ikke er i stand til å ha?

   Hvem skal bestemme over MIN kropp, og mitt liv videre? Ingen! Og iallefall ikke noen som har et så innsnevret syn på ting, at de kaller et lite embryo for et barn, og i tillegg mener vi skulle spurt hva det mener. Dette er langt bak mål..

  • Med andre ord, du mener at et foster som overhode ikke har mulighet til å overleve utenfor morens kropp er mer verdt en hun som faktisk skal bære frem dette barnet? Jeg mener det er helt absurd å mene at det er å bestemme over en annen kropp eller et annet liv. Det er ikke noe liv! Det er en klump med celler som ikke kan leve utenfor vertskroppen.

 13. Jeg kunne godt ha reist til afganistan som Norsk soldat og drept et dusin talibansoldater før frokost hver dag, men jeg ville aldri ha skadet et barn i mors liv. Jeg har gjort en del ting man ikke bør gjøre, ja ting de fleste vil synes er riktig ille, det er alikevel bagateller mot å drepe et barn i mors liv. Å drepe et barn i mors liv er vel antagelig det verste det overhodet er mulig å gjøre.

 14. Lurer på om dere som er så jævla imot abort noensinne har vært i situasjonen?
  Et foster på 12 uker er ikke levedyktig av seg selv, og de psykiske komplikasjonene en kvinne får av å gjennomføre et uønsket svangerskap er større enn dere aner.
  Det å ta abort er ikke et lett valg, hvertfall ikke for den vanlige kvinnen.

   • «De psykiska komplikationerna efter en abort måste väl ändå bedömas vara större?»

    Jeg fikk ingen psykiske komplikasjoner ved abort. LANGT i fra. Faktisk er det ingen statistikk som tyder på at det finnes. Det er derimot utvilsomt en psykisk påkjenning hos folk flest dersom man blir uønsket gravid. Desto større dersom man blir TVUNGET til å bære det frem.

    Du mener alle kvinner får en psykisk påkjenning av abort, samtidig innbiller du deg at det er en slags selvfølge at de ikke får en psykisk påkjenning av å bli TVUNGET til å gjennomføre en uønsket graviditet. Hører du på deg selv?

    • Spiller dette noen rolle!? Psykiske komplikasjoner eller ei… Det er ikke moren det er synd i om hun bestemmer seg for å ta livet av et ufødt barn.

  • Jeg har ikke vært i situasjonen. Jeg er en mann. Derfor ville det vært svært utenkelig for meg å bli mor. Jeg studerer også, derfor ville et barn ikke passet inn i livet mitt nå. Men om jeg har vært så dum å hatt sex nå, og den kvinnen ble gravid men ønsket ikke barnet, så skulle jeg gjerne byttet med henne, om det hadde vært mulig. Siden det ikke er mulig, ville jeg adoptert barnet hennes for meg selv etter de 9 månedene om hun ønsket det. Jeg ville tatt ansvar til best mulig emne!! Har du sex, ta konsekvensene. Drap er ikke utveien. Selvom jeg ikke ønsker et barn nå, er ikke latskap eller følelsene mine verdig livet til et barn.

 15. Jeg er helt enig i at man skal bestemme over egen kropp. Jeg ser at du etterlyser en nyansert debatt, og jeg må vedgå at jeg ikke oppfatter dette innlegget som veldig nyansert. Det er en fryktelig ømtåelig debatt, hvor avgjørelsen som fattes abort/ ikke abort er veldig privat. Men, en ting jeg hadde ønsket i et innlegg som skal være nyansert er den andre siden av saken. Jeg mener at mange av argumentene du bruker er laget for å gjøre det lettere å leve med noe som for mange er et vanskelig valg. Likevel synes jeg at det er fryktelig trist når man velger å foreta abort etter abort, med argumentet at det ikke er et barn enda likevel. Og det er også en side av denne saken. I dagens marked har vi jo fått «angrepillen» som benyttes jevnlig av mange, så det burde være aldeles unødvendig å ta mange aborter. Jeg tror at dette er en ytterkant som ikke representerer majoriteten av de som velger abort, men argumentene som du presenterer her, legitimerer jo det de gjør også. Det sier jeg ikke for å kritisere at du skriver det, for det synes jeg er veldig viktig. Men det bør med i debatten. Verden er sjelden sort/hvit

  • En baby på 6 mnd er også avhengig av et annet menneske for å overleve. Det er vel ikke greit å stoppe dens liv, er det vel?

   • Et menneske på 6 måneder har derimot tanker og følelser. I sterk motsetning til et embryo på <12 uker. Den er også fysiologisk uavhengig av moren. At den som alle andre babydyr trenger beskyttelse er ikke tilsvarende at den er avhengig av morens kropp.

    Klarer du ikke ta innover deg at selv om man kan definere noe som et "liv", så er det variabelt hvor mye verdi man tilegner det enkelte liv basert på enkle premisser? Dersom du er uenig i det utsagnet, vil du umiddelbart måtte reservere deg mot kjøtt og håndvask. Du tar jo tross alt liv på den måten.

    • Tenker på liv med menneske-dna. Må du ha det inn med t-skje? Og at du ikke ser en forskjell er ikke mitt problem. Og du vet at abortgrensen i norge er 23 uker?

    • «Tenker på liv med menneske-dna.»

     Og du tror at sperm ikke har menneske-DNA?

     «Og at du ikke ser en forskjell er ikke mitt problem.»

     At du ikke klarer å forstå at man tilegner liv forskjellig verdi ut i fra egenskaper er for meg forbausende.

     «Og du vet at abortgrensen i norge er 23 uker?»

     Dette er utelukkende dersom det er dødelige avvik ved fosteret, altså at fosteret ikke er levedyktig, eller dersom det utgjør en fare for morens liv. Utelukkende da.

     Man kan ikke ta abort helt uten videre ved 23 uker. Grensen er 12 uker, med mindre det er SÆRSKILT god grunn.

     Et foster er forøvrig fremdeles ikke bevisst ved 23 uker, og vil verken ha følelser eller smerte.

   • Det finns etiker i Australien som menar att det är moraliskt försvarbart att fullgångna friska barn som fötts fram ska kunna avlivas om de gör livet obekvämt, t ex ekonomiskt, för sina föräldrar. Det är bara en naturlig förlängning på det resonemang som många här för.

    • «Det finns etiker i Australien som menar att det är moraliskt försvarbart att fullgångna friska barn som fötts fram ska kunna avlivas om de gör livet obekvämt, t ex ekonomiskt, för sina föräldrar. Det är bara en naturlig förlängning på det resonemang som många här för.»

     Nei, det er det alldeles ikke!
     Det er stor forskjell på et foster som er avhengig av å være tilkoblet en annens kropp rent fysisk med navlestrengen, og på et individ som er født og ikke er forbundet via navlestrengen lengre! Sistnevnte er et selvstendig fungerende individ, førstnevnte er ikke noe selvstendig fungerende individ. Klarer dere abortmotstandere virkelig ikke å se denne forskjellen?

 16. Åjoda, er babyer på 23 uker som er født og lever den dag i dag. Jeg ble drapstruet og tvunget til abort i uke 18 og måtte søke om abort og det er slettes ikke vanskelig å få et ja. Så skulle jeg legges inn for å føde, men så trakk jeg meg. For det var egentlig absolutt ikke det jeg ville. Ble bare presset til det. Var ingenting i veien med babyen heller.

 17. Det burde ikke være en rettighet og få barn, la oss snu debatten og tenke på alle de barna som ikke blir ivaretatt på en god måte.
  Jeg tror det vil være mange flere barn som vil leve under forferdelige forhold om vi ikke skulle ha selvbestemt abort!

  Kroppen kan lett støte vekk et foster om vi stresser for mye, barnet er sykt ell.l

  Men noen ganger er den som bærer fosteret ute av stand til å ta seg av et barn, kan vi ikke respektere det.

  Vi er en overbefolket jordklode, hva med å ta hensyn til det?
  Fins nok av barn der ute som trenger en trygg hverdag, så la oss prøve å ta vare på planeten vår..

  jeg hadde et lite barn på 6 mnd og sammen med en voldelig mann, så viste det seg at jeg var 16 uker på vei.. Jeg hadde brukt prevensjon som skulle være sikkert.
  Jeg fikk lov til å gjennomføre en abort, og uten den kunne jeg aldri ha klart og komme meg vekk fra forholdet og ta vare på barnet mitt!
  Sosionomen som satt i abortnemda sa at hun syns jeg var tøff og sterk som ville gjøre dette for barnet mitt som da var 6 mnd. Å mente bestemt at jeg ikke ville klare å ta godt vare på barnet mitt om jeg skulle behøve å beholde fosteret…

  • Sterkt innlegg serena. De som skriver at det er drap og slikt, de har ikke peil på hva de snakker om. stort sett er det de som ikke kan noe om vitenskap og baserer kunnskapen sin på bibelen. Som du skriver og som jeg også skreiv er det viktig å ha tankene på de som bærer fosteret som ikke er i stand til å ta seg av det.

  • Neurtric: Joda, selvfølgelig har spermie menneskedna, men det er ikke et liv med menneskedna. Det må ha befruktet et egg før det er et liv med menneskedna. Litt forskjell det der gitt..

   Og trist å lese historien din Serena. Og nei, jeg mener ikke at det bør være en rettighet å få barn. Men mener heller ikke at det bør være en menneskerett å avbryte et liv.

  • Du vet att du gjorde rätt. Det är en sak. Men det som glöms bort här är att man gör det VÄLDIGT lätt att slarva och använda abort som utväg när man talar om foster som identitetslösa cellklumpar. Även om du vet att du gjorde rätt så finns det fortfarande massor av kvinnor som lider för att de ångrar sin abort.

 18. helt uenig, man skal ikke få lov til å drepe et barn, abort burde hvert ulovelig, bare vis det er farlig for moren, så kan man ta bort.. selv om man er liten som en mark så er man et menneske, med hjerte og hjerne. du bør ikke drepe et barn selvom du ikke vil ha den!

  • Abort er IKKE drap! Abort kan aldri bli drap heller, fordi det er noe som tas ut av en kvinnes kropp, det er ikke noe selvstendig individ! Det er et foster, et embryo. Det er ikke noe forskjell på abort og å fjerne en svulst, det går ut på det samme; nemlig å fjerne noe uønsket som vokser inni en kvinnekropp.

 19. selvom noen ikke kalder en baby på under 12 uker et menneske, så kommer jo den til å bli det, da har jo du nettopp ødelagt et liv vis man tar abort…

  • Precis! Man kan tala hur mycket som helst om cellklumpar, men i det ögonblick som ägget och spermien möts så finns en «blueprint» för en människa – utseende, medfödda egenskaper, talanger, sinne för humor… en alldeles unik människa är på väg!

   • Hva hvis man mister embryoen i spontanabort da? Har man da utført ett drap? Om man kræsjer med bil i Norge og dreper passasjereren din ved ett uhell så kan man bli straffet for det hvis du eks. kjørte for fort. Burde det være strafferamme på spontanabort siden man i følge deg dreper ett menneske da? Utilsiktet drap, men endog.

  • Den retorikken funker rett og slett ikke, prinsippet ditt er «potensielt liv skal ikke hindres». Hvor går grensen her? Kondom? p-piller? Eller rett og slett å avstå fra samleie vil jo være å «hindre et potensielt liv». Slike argumenter faller på sin egen urimelighet.

   Et foster på 12 uker har ikke mer «menneskelighet» enn en gullfisk, og selvom det engang blir et menneske frem i tid, vel, det potensialet har spermceller som ryker ved onani og..

 20. Fantastisk bra skrevet, og kunne rett og slett ikke være mer enig.
  Du tar opp de forskjellige problemstillingene på en flott måte, uten å trykke ned på den andre siden. Flott jobbet og stå på

 21. På Mars blir en bakterie sett på som liv. På jorda blir et hjerteslag ikke sett på som liv. Noe sier meg at folk setter ting i et perspektiv som tilfredstiller egne interesser. «Hva vil jeg, og hva passer MEG best».

 22. En abortdiskusjon kommer det alltid til å være. Vi kommer aldri til å være enige med hverandre. Jeg tror bare vi må respektere hverandres meninger og valg, men ikke prøv å endre loven!? Norges lov sier at etter svangerskapsuke 12 kan man bare få godkjent abort med særskilt tillatelse, men den får du ikke hvis du er for ung eller har økonomiske problemer.

  Jeg tror det letteste er å la enhver kvinne gjøre sitt eget valg. Enten så vil du, eller så vil du ikke. Jeg respekterer valget ditt.

 23. «Life according to the Bible must possess the capability of being self-conscious. If something does not possess self-consciousness, then it cannot be considered “living”.

  «Out of more than 600 laws of Moses, none comments on abortion. One Mosaic law about miscarriage specifically contradicts the claim that the bible is antiabortion, clearly stating that miscarriage does not involve the death of a human being. If a woman has a miscarriage as the result of a fight, the man who caused it should be fined. If the woman dies, however, the culprit must be killed:

  «If men strive, and hurt a woman with child, so that her fruit depart from her, and yet no mischief follow: he shall be surely punished according as the woman’s husband will lay upon him; and he shall pay as the judges determine.

  «And if any mischief follow, then thou shalt give life for life, Eye for eye, tooth for tooth . . .»–Ex. 21:22-25

  The bible orders the death penalty for murder of a human being, but not for the expulsion of a fetus.»

  For alle dei som støtter seg til bibelen når dei er imot abort…. Les den NØYARE!

 24. Paa Filippinene har de forbud mot abort (i tillegg til veldig daarlig tilgang paa prevansjonsmiddler).

  Dere kan jo se denne videoen selv, og se om dette er noe vi oensker ogsaa i det norske samfunn:

 25. Jeg ser i artikkelen din at du nevner alle mulige grunner til at abort kan være aktuell. Men det som plager meg er at det virker som om du også mener at det må være en spesiell grunn til å ta abort. Enten det er rus, psykiske plager, incest, voldtekt, økonomi.
  Jeg mener at man ikke trenger en god grunn til å ta abort. Vil man ikke ha barn, og er blitt gravid, så er det helt greit å ta abort.
  Jeg trenger ikke å rettferdiggjøre eller forklare min beslutning. Jeg har rett til å gjøre det og hvorfor jeg gjør det er min egen sak. Det kan faktisk være så enkelt at en kvinne vil ikke ha barn. Punktum. Og ingen bør fortelle henne at det er ikke god nok grunn.

  • Det er trist å se at det er så mange mennesker der ute som mangler den normale dosen med etikk og moral.

   Uansett hvordan man vrir og vender på det SÅ ER ABORT ET MORD PÅ ET POTENSIELT MENNESKELIV!

   Et mord er et mord.

 26. Abort er faktisk drap. Selv om fosteret ikke er et menneske når det er under 12 uker, betyr ikke det at det ikke er levende. For det er det jo. Enkelt og greit.
  Jeg for min del er imot abort, og syns det er flott at noen land har en lov mot det som sier at det ikke er lovlig å ta abort.
  Om man er gammel nok til å ha sex, bør man faktisk kunne klare å ta konsekvensene. Alle vet at om man har sex, kan dama bli gravid, det er allmennkunnskap. Men om sexen er uforventet (voldtekt), kan man ikke noe for det. Hvis dama blir gravid i beruset tilstand, bør hun heller velge adopsjon enn abort. Det er din egen feil uansett, og da bør du kunne ta konsekvensene uansett.

  • «Du må ta konsekvensene??»
   Noen som i det hele tatt tenker på barnets beste i alt dette?? Fortell meg hvilket barn som har godt av å vokse opp i et rusmiljø… hvilket adoptert barn ønsker at det var adoptert.. hvilket fosterbarn føler at de har noen plass de hører hjemme?? hvem vil vokse opp under så harde kår at man risikerer å måtte modne før alle de andre, bli psykisk ødelagt, utstøtt av samfunnet.
   Uansett hvordan du vrir på det så er det barnet som må ta konsekvensene for det mor velger. Her er det nok ikke snakk om abort som prevensjon, her er det snakk om at mange ganger er abort eneste og den beste utveien du kan ta, for deg selv, men også det viktigste; For barnet.
   Jeg tror ikke det er mange som tar abort av egoistiske grunner, de fleste tenker nok på barnets beste. Og når omsorgssvikt er faktorer som barnet får oppleve når det er født, så er det ikke deg selv du straffer fordi du var uheldig og korttenkt, det er barnet du satte til verden.

 27. Hva med barnet ditt sin kropp da? Har du retten til å skille mellom død og liv for det barnet? Er det ikke grådig egoistisk å drepe ditt eget barn fordi du vil «slik og slik»? Det er imot norsk lov å drepe… alle forskere er enig i at livet begynner ved befruktning… å ende et liv i magen… hvorfor kalles ikke det drap? Det er lovlig av norske myndigheter…. er ikke dette selvmotsigende?

 28. Jeg skjønner jo at alle går rundt med veldig sterke meninger om dette temaet.. Men så tenker jeg dette om mange av disse meningene;
  Hvordan kan DU vite hva som er rett for mange andre?
  Hva er din rett til å dømme andre, uten å vite den EGENTLIGE grunnen?
  Hvem har sagt at man må brette ut til hele verden hva den egentlige grunnen var, fordi du syntes at «grunnen» var for dårlig?
  Og hvordan kan du gi deg opp denne meningen før du selv har stått i denne situasjonen?
  Ja, kanskje du vil stå for denne meningen livet ut, med barn eller ikke, men burde ikke det da være en mening som gjelder deg og ikke alle andre rundt?
  Abort er noe som man ikke skal tvinges til, men man skal heller ikke nektes det.
  Å bære fram et barn når man egentlig ikke selv har ønsket det, hvordan er da framtiden til dette barnet?
  En foreldres jobb er å vurdere om barnet blir å ha det bra eller ikke, ut ifra de valgene du gjør. Man setter ikke et barn til verden om man VET at man ikke er i stand til å ta vare på det.
  Abort er et individuelt valg, som ikke burde dømmes, som ikke skal fungere som prevensjon fordi man var lat, men fordi man er klok nok til å vurdere om barnet vil få en verdig fremtid eller ikke.

 29. Jeg var i mot abort helt til jeg gravde meg inn i abortsaken! Nå mener jeg det er så mange kortslutta mennesker der ute, med så utrolig lite respekt for et menneskeliv at jeg har snudd. Dere bør aldri bli foreldre, ta abort!

 30. HOW LOW CAN YOU GO? Det virker som en del her inne tror at abort er en lett løsning for den som gjør det. Alle som må vurdere abort, må ta den vanskeligste avgjørelsen i sitt liv. Du må ta avgjørelsen på om ditt eget evige liv skal få vokse opp eller om du må avslutte det. Tror dere det er en lett avgjørelse å ta? Hvordan skal man kunne ta en rett avgjørelse? Det er en rett vs rett situasjon. Det er rett å la barnet leve, men så er det ikke det likevel – og grunnene til dette kan være mange.

  Uansett hva barnet ser ut som, så har det ingen bevisste tanker i uke 12. Det er ikke snakk om at barnet er bevisst hva som skjer med det. Hver 4.de graviditet ender i spontanabort, og de fleste innen uke 12. Dette er kroppens egen sorteringsevaluering, ut fra overlevelsesmuliget. Risikoen for spontanabort avtar etter uke 12, det gjør også kvinnens mulighet til å velge.

  Alle kvinner som har utført en abort, er denne bevisst. Disse potensielle barna blir aldri glemt. Dersom noen mot formodning ikke skulle ha noen tanker rundt dette, så kan det være at de ikke har så mange tanker i hodet sitt i utgangspunktet.

  Det er skremmende å se hvor denne typen debatt kan gå, og hvor raskt fokus kan forflyttes. Medmindre du har sittet i en situasjon der du har måtte avgjøre sjebnen til ditt kommende barn, så er det en stor stol å fylle når du skal komme med meninger om dette i denne typen debatt – så vis varsomhet.

 31. Jeg er så hjertens enig med deg! Og all honnør til deg for at du belyser såpass mange sider av saken. Alt for mange baserer seg på ensidige versjoner. Takk for at du sier det du mener!

 32. Nå lurer jeg på hvordan du kan uttale deg om rusmissbrukere på den måten der? Jeg har selv vært rusmissbruker, men er den dag idag mor til en gutt på tre måneder. Ruset meg ikke i svangerskapet, og hadde heller aldri kunnet funnet på å gjøre det. Du er bra naiv selv som sitter å uttaler deg om ting du ikke vet noe om. Abort var aldri ett alternativ, og kommer aldri til å være det.

 33. Er glad jeg fikk bestemme selv og fikk BEHOLDE barnet. Abort bør ikke bli ulovlig nei, men man gjøre det mer vanskelig og få. Vet om MANGE som har holdningen «det er ikke så farlig, jeg tar bare abort». Eller som min X, det er bare en pille du skal ta også er problemet borte.

  Det «passet» ikke for meg og få barnet, men (i mitt tilfelle, da mener jeg ikke i alles) så tok jeg meg sammen og fikk orden på ting. Jeg beholdt for aborten ville være mye verre enn å få et barn, og jeg har IKKE angret på at jeg beholdt. Selv om jeg har slitt mye pga barnefaren, så har jeg valgt og takle det istede for å leve med et liv på samvittigheten (min tenke måte, om andre ikke tenker slik, så er de det om det. For meg PERSONLIG er det å ta et liv)

 34. Jeg ser mange skriver her at man ikke kan si at «et foster ikke er et liv» fordi det er en subjektiv mening.

  Det dere glemmer er jo at de aller fleste av oss, her i Norge i alle fall, mener dette.

  Da kan man ikke begynne å dra inn ABB og Nazister…

  Flertallet bestemmer. Heldigvis!

 35. ALL den diskusjonen om det er en celle eller et liv tidlig i graviditeten???!! Javel,så hva om det er en celle…POENGET ER JO AT DET ER EN SJEL-EN EGEN PERSONLIGHET-ET INDIVID SOM BLIR HINDRET EN PLASS HER PÅ JORDA!!!!Som ikke får mulighet til å oppleve det å ha et liv..Det virkelig plager meg at folk sitter her å skriver at mors liv betyr mest og bla-bla..Hadde ikke jeg bært frem barnet mitt så hadde hun aldri kunnet kjent følelsen av glede,kjærlighet,lek og latter!! Det er noe alle har rett på,enten om de er født eller om de blir født i senere tid!!!…

  • «POENGET ER JO AT DET ER EN SJEL-EN EGEN PERSONLIGHET-ET INDIVID SOM BLIR HINDRET EN PLASS HER PÅ JORDA!!!!»

   Ville du sagt om et frø som ikke ble plantet i jorda og vannet, at siden det aldri fikk oppleve å bli en blomst at det var synd på det frøet? Nei. Det er like idiotisk å påstå at et abortert foster skulle være «et individ som blir hindret en plass her på jorda».

   «Hadde ikke jeg bært frem barnet mitt så hadde hun aldri kunnet kjent følelsen av glede,kjærlighet,lek og latter!! »

   Så hadde hun heller ikke savnet det, fordi hun ikke hadde vært bevisst at noe slikt fantes. Hun hadde heller ikke vært bevisst sin egen eksistens. Kort sagt hadde hun ikke hatt vondt av det. Det er bare føleri og egoisme som gjør at du tenker på den måten.

   «Det er noe alle har rett på,enten om de er født eller om de blir født i senere tid!!!…»

   Nei, det har ikke alle rett på! Skulle alle blitt født ville de ha fortrengt plassen til alle de barna som alt er født og har det jævlig. Forresten er det på høy tid at dere som er mot abort letter litt på baken og kommer dere ut og hjelper de barna som alt er født og som har et miserabelt liv. Eller dere bryr dere kanskje ikke om dem…? De «ufødte» teller kanskje mer for dere?

  • «POENGET ER JO AT DET ER EN SJEL-EN EGEN PERSONLIGHET-ET INDIVID SOM BLIR HINDRET EN PLASS HER PÅ JORDA!!!»

   Det er da overhodet ikke en egen personlighet det her. Det eksisterer ikke enda. Det er POTENSIALE for å bli det, men det er det da vitterlig med hver enkelt spermcelle også.

   Sjel kan du bare spare deg for, fordi for et hvert menneske som mener «sjel» er et skrullete og meningsløst hippie-begrep, så blir det bare umulig å ta deg alvorlig.

 36. Når ble diskusjonen vendt over på de som allerede er født??Selvfølgelig synes jeg synd på barn som har det vondt,men det er ikke det som er tema i diskusjonen her!!!Og det er vel heller ikke blomstenes eksistens vi diskuterer,men menneskeliv??Du vender jo og vrir på ting og drar det ut av sammenheng…

  • Dobbeltmoral er dobbelt så bra, hva? Du har omtanke for de som ikke er født, men blåser i de som alt er født og lider? Det virker unektelig slik siden du kjemper mer for de som ikke er noe selvstendig, fungerende liv enda, i stedet for å hjelpe de som alt ER født og sliter! Det er faktisk viktigere å hjelpe de som alt ER født, enn de som blir abortert. Et foster vil ikke under noen omstendighet kunne forstå at det har en eksistens, vil ikke kunne føle noe eller ha noen som helst form for bevissthet, før navlestrengen er kuttet og det puster selv og er helt uavhengig av koblingen til moren.

  • Jeg påpeker bare det hyklerske i å bry seg mer om de som ikke er født enda, enn om de som alt er født.

 37. Ja,men så fint at dere er utnevnte til å bestemme over verdige liv da !!!! Jeg gidder ikke sitte å kverulere med trangsynte mennesker…Jeg kommer ikke til å skifte mening uansett,så da får du/dere ha deres syn på det og jeg et annet…PUNKTUM..Og det er usaklig å kalle meg hippie fordi jeg prater om det å ha en sjel..Det er tydeligvis ditt fagområde dette her skjønner jeg,siden du har så altfor god greie på det !!!

  • «så da får du/dere ha deres syn på det og jeg et annet…PUNKTUM..»

   Det er du som forsøker å TVINGE kvinner til å føde her, på grunn av DINE synspunkter. Jeg forsøker ikke å tvinge noen til å ta abort.

   «Og det er usaklig å kalle meg hippie fordi jeg prater om det å ha en sjel.»

   Det er usaklig å tvinge kvinner til å føde på bakgrunn av at du TROR på en sjel.

   «Det er tydeligvis ditt fagområde dette her skjønner jeg,siden du har så altfor god greie på det !!!»

   Ja, det er faktisk det…

 38. Jeg ser det at metron og netric har et enormt behov for å dominere samtalen nedover her???Regner med at dere har en fagkompetanse innfor dette tema med tanke på at dere er så påstålige og «vet så mye innenfor tema»

  • «Regner med at dere har en fagkompetanse innfor dette tema»

   Ja, jeg har det. Innen nevrobiologi. Ganske så relevant når det gjelder å definere bevissthet, personlighet og fosterets nevrale utvikling.

   Jeg regner med DU har fagkompetanse innenfor dette tema, du som våger å påstå at et foster har noen slags personlighet? Hvordan skal dét fungere? Tror du man blir unnfanget som et HELT menneske? Hvorfor tror du man bruker ni måneder der inne? For morroskyld?

   • Det er synd vi mennesker har kommet så langt i legevitenskapen at vi kan gjennomføre abort. Det er umoralskt og lavpannet uetisk barnemord. Å det spiller ingen rolle om man hadde forsket på nevrobiologi siden tidenes morgen, mister Neurtric.

    Det er trist å se at det er så mange mennesker der ute som mangler den normale dosen med etikk og moral.

    Uansett hvordan man vrir og vender på det SÅ ER ABORT ET MORD PÅ ET POTENSIELT MENNESKELIV!

    Jeg kaller en spade for en spade, og et mord er et mord.

    • «Det er synd vi mennesker har kommet så langt i legevitenskapen at vi kan gjennomføre abort.»

     Du vil heller at kvinner skal skades og dø i stedet skjønner jeg. Ja, det er jo en god etikk og moral… Typisk kristen moral og etikk!

     For hva tror du kommer til å skje om abort blir forbudt? Jo, kvinner kommer til å dø fordi de tar illegal abort på lugubre steder, hos noen som verken har det rette utstyret til å gjennomføre noe slikt eller kunnskapen til å gjøre dette på en trygg og sikker måte for kvinnen. Bare tenk på alle de århundrene hvor abort var forbudt; hvor mange kvinner tror du døde av illegal abort? Hvor mange ble lemlestet for livet etter illegal abort? Og i land det fremdeles er forbudt som feks Irland – hvor mange kvinner tror du det er som reiser utenlands for å få gjennomført abort? Mange! Men det er sikkert greit for de troende, så lenge aborten ikke skjer i deres land…

     Jeg skjønner jo at i din drømmeverden ville alle barn bli født, og alle ville leve opp og bli elsket av foreldrene. Men det er drømmer. Virkeligheten er noe langt annet! Virkeligheten er at kvinner alltid har funnet en måte å avslutte svangerskap på, enten du liker det eller ikke. Og for å redde kvinnens liv som jo er det viktigste her, er det ikke mer enn rett og riktig at abort kan foretas på sykehus, i trygge omgivelser, av folk som vet hva de gjør!

     «Det er trist å se at det er så mange mennesker der ute som mangler den normale dosen med etikk og moral.»

     Som ikke har KRISTEN moral og etikk, mener du vel?
     Det som er trist å se er at dere som slåss for «det ufødte liv» som regel aldri bryr dere særlig om de barna som dør hver dag av sult og fattigdom. At dere bryr dere mer om det som ikke er født enda viser bare hvilket hykleri dere bedriver.

     «Uansett hvordan man vrir og vender på det SÅ ER ABORT ET MORD PÅ ET POTENSIELT MENNESKELIV!»

     Hvor mange mennesker har du tenkt at det skulle være her i verden da? Verden er overbefolket så det holder allerede!! Norges befolkning ville økt med størrelsen på Mandal hvert eneste år. Hvor mange tror du det ville vært i verdenssammenheng hvis abort var ulovlig? Riktig svar er altfor mange!

     «Jeg kaller en spade for en spade, og et mord er et mord.»

     Men det avhenger av at det er et eksisterende, selvstendig vesen som drepes. Et foster er ikke noe selvstendig levende vesen. Det puster ikke for egen maskin, det er 100% avhengig av å være koblet via navlestrengen til en annen kropp for å få næring. Altså er det ikke noe selvstendig individ og det er derfor ikke mord eller drap. Kaller du det drap, så må du kalle det for drap å fjerne en svulst også. En svulst er også levende.

  • Jeg er med her fordi jeg går imot alt som smaker av gudetroendes, og da særlig kristnes hyklerske «nestekjærlighet». Det aner meg nemlig at svært mange abortmotstandere baserer seg på gudetro og benytter abortsaken som en måte å få presset sin tro nedover huet på andre. Den form for respektløs misjonering har kristne holdt på med til alle tider, og det vil de fortsette med hvis ikke folk står opp mot dem og forteller dem hvor hyklersk det er. Det skader ikke å forsøke å få litt fornuft inn i de gudetroendes hoder heller med å påpeke hvilken katastrofe det er for kvinner som skades av illegal abort, og hvilken stor risiko det ville bli for overbefolkning av kloden om ingen fikk ta abort.

   • Jeg setter herved strek.

    Det er frekt, respektløst, usaklig og barnslig å komme med slike påstander og utsagn som du metron gjør.

    Det har ingenting med «abort» å gjøre, og er direkte personangrep.

    Lykke til videre og takk for meg.

    Men du skal vite at de holdninger du har ovenfor abort er skammelige.

    • Så det er skammelig å sette kvinnens liv og helse i sentrum? Jaggu noe til «moral» du viser her, gitt!

     «Det er frekt, respektløst, usaklig og barnslig å komme med slike påstander og utsagn som du metron gjør.»

     Nei! Kan kanskje virke hardt og brutalt for sarte folk, men det gir jeg faktisk blaffen i. Det som virkelig er frekt og respektløst er å blande seg inn i kvinners valg og forlange at de fullfører alle svangerskap fordi du mener at de skal gjøre det og ikke skal få lov til å ta abort!

     Jeg synes faktisk det er adskillig mer skammelig å ville forby abort slik at kvinners liv og helse rammes når de tar illegal abort! For kvinner kommer nemlig alltid til å ta abort og benytte seg av alle mulige midler for å få det til, samme hva dere abortmotstandere preker! Det har skjedd til alle tider, og det vil fortsette å skje. Skjønner du ikke det, er du rett og slett både dum og historieløs! Og siden kvinner kommer til å ta abort uansett, er det tross alt bedre at de får gjøre det i trygge omgivelser, av fagfolk som vet hva de skal gjøre og hvordan. Det er tross alt bedre enn strikkepinner og nabokjerringa som ville blitt alternativet til disse kvinnene dersom dere abortmotstandere skulle få igjennom ønskene deres om å forby abort!

 39. METRON

  Jeg forstår deg metron, det er bare det jeg vil fram til at jeg synest ikke man skal ta abort for morro skyld. Hvis det er snakk om at moren kan dø om hun ikke tar abort, er det forståelig.

  «Som ikke har KRISTEN moral og etikk, mener du vel?
  Det som er trist å se er at dere som slåss for “det ufødte liv” som regel aldri bryr dere særlig om de barna som dør hver dag av sult og fattigdom. At dere bryr dere mer om det som ikke er født enda viser bare hvilket hykleri dere bedriver.»

  Heisann, dette synest jeg er et veldig frekt og usaklig utsagn. Har du hørt om kirkens nødhjelp? Tydelig vis ikke. Du kan google «Kirkens nødhjelp» så kan du lese litt om hva det innebærer. Mikke mus!

  «Hvor mange mennesker har du tenkt at det skulle være her i verden da? Verden er overbefolket så det holder allerede!! Norges befolkning ville økt med størrelsen på Mandal hvert eneste år. Hvor mange tror du det ville vært i verdenssammenheng hvis abort var ulovlig? Riktig svar er altfor mange!»

  Dette er nok et bevis på at dere barne-mordere har alt for dårlige argumenter for å forsvare deres drap.

  «Men det avhenger av at det er et eksisterende, selvstendig vesen som drepes. Et foster er ikke noe selvstendig levende vesen. Det puster ikke for egen maskin, det er 100% avhengig av å være koblet via navlestrengen til en annen kropp for å få næring. Altså er det ikke noe selvstendig individ og det er derfor ikke mord eller drap. Kaller du det drap, så må du kalle det for drap å fjerne en svulst også. En svulst er også levende.»

  Igjen må jeg bare si: Uansett hvordan man vrir og vender på det SÅ ER ABORT ET MORD PÅ ET POTENSIELT MENNESKELIV!
  PS: Det er ikke noe potensielt menneskeliv i en svulst smarten! Sånsett er det jo galt å drepe en fisk, den lever jo den også?! Du har morsomme argumenter du.. Sammenligner et barn med en svulst. MORAL!! HVOR ER DU???

  Og som jeg sa tidligere: Jeg kaller en spade for en spade, og et mord er et mord.

  • «Jeg forstår deg metron, det er bare det jeg vil fram til at jeg synest ikke man skal ta abort for morro skyld. Hvis det er snakk om at moren kan dø om hun ikke tar abort, er det forståelig.»

   Så hvorfor skrev du ikke det da?

   «Heisann, dette synest jeg er et veldig frekt og usaklig utsagn. Har du hørt om kirkens nødhjelp? Tydelig vis ikke. Du kan google “Kirkens nødhjelp” så kan du lese litt om hva det innebærer. Mikke mus!»

   Selvsagt har jeg det, tulling!
   Ikke noe frekt eller usakelig å dra inn kristen moral og etikk, for det er ofte det som ligger til grunn for abortmotstanderes standpunkt, og derfor påpeker jeg det.

   «Dette er nok et bevis på at dere barne-mordere har alt for dårlige argumenter for å forsvare deres drap. »

   Jeg er ikke noen barnemorder! Dere abortmotstandere er derimot kvinnemordere, deres motstand fører til at kvinner mister livet. Bare se på den saken i Irland ved juletider hvor en kvinne ble nektet abort og døde som følge av det. Der har du «kristen etikk og moral» på sitt verste!

   «Du har morsomme argumenter du.. Sammenligner et barn med en svulst. MORAL!! HVOR ER DU???»

   Jeg vet ikke hvor moralen din har forsvunnet, men jeg vet jeg har både moral og etikk i god behold. Det er bare at jeg ser kvinnens liv og helse som mer verdt enn fosteret.

  • «Igjen må jeg bare si: Uansett hvordan man vrir og vender på det SÅ ER ABORT ET MORD PÅ ET POTENSIELT MENNESKELIV!»

   Å runke i søplekassen er også mord på et potensielt menneskeliv.

 40. Det har kommet så mange kommentarer, at jeg rett og slett ikke har hatt tid og mulighet til å delta i debatten….

  Men, jeg har et spørsmål til alle abortmotstandere:

  Et hypotetisk hendelsesforløp:
  Ei jente er gravid. Hun har et foster i magen. Så lite at det enda ikke er levedyktig, men hjertet har akkurat begynt å slå. Hun kan ikke klandres for graviditeten. Hun kan fortsatt ta en lovlig abort. Du kan redde dette fosteret. Ved å ofre ditt eget liv! Ville du ofret livet ditt for dette ukjente fosteret?

  For det er det dere ber disse kvinnene gjøre! Ofre sitt eget liv for dette ukjente fosteret. Liv er liv sier dere! Men, livet til kvinnen er tydeligvis verdt mindre enn fosteret sitt. Kvinnens fullverdige, allerede eksisterende og selvstendige liv er verdt mer enn dette ukjente og uønskede som vokser i magen hennes. Du ber henne ofre sitt eget liv for noe hun ikke kjenner, ikke ønsker og ikke kan klandres for. Ville du ofret ditt eget liv?

  • Godt spørsmål!
   Om de svarer ja på dette, tror jeg nok de egentlig innerst inne mener nei.

   «Hun kan heller føde det og adoptere det bort» sies det i flere innlegg her. Jadda, og da regner jeg med at de som sier slikt står klare til å overta ansvaret for ungen for resten av livet? Eller…? Nei, det gjør antakelig ingen av dem. Abortmotstandere har det nok mest i kjeften.

 41. Herregud,man trenger vel ikke være kristen for å være imot abort..Dere kommer jo med så mye piss nedover siden her at det er umulig å ta dere seriøst..Og det trenger heller ikke stå mellom morens liv og barnets liv,for i mange tilfeller så tar moren abort kun fordi det ikke passer inni hennes hverdag fordi eventuelt karriere og andre ting kommer i første rekke..Er man gammel nok til å ha sex så er man gammel nok til å ta konsekvensene..En av dere skrev også at det ufødte barnet ikke hadde savnet livet fordi det ikke hadde vært besvisst på det..Skal man bruke det som et forsvar i en drapsak i retten også da? At vedkommende ikke vil savne livet fordi personen ikke lenger er bevisst på sin eksistens..I tilegg lurer jeg på hvorfor dere sitter å skal snakke nedlatende om kristne??Relgion og abort er to forskjellige ting og dere blir bare for usakelige etter min mening!!

  • «En av dere skrev også at det ufødte barnet ikke hadde savnet livet fordi det ikke hadde vært besvisst på det..Skal man bruke det som et forsvar i en drapsak i retten også da? At vedkommende ikke vil savne livet fordi personen ikke lenger er bevisst på sin eksistens..»

   Selvsagt kan ikke fosteret savne noe liv nettopp fordi det aldri har vært bevisst sin egen eksistens!
   At du kommer med «forsvar i drapssak i retten» er borti vegger og staur fullstendig feil sammenligning! I en drapssak snakker man om et menneske som faktisk HAR levd som et selvstendig individ! Et foster er ikke noe selvstendig individ, så sammenligningen din blir helt tullete.

   «I tilegg lurer jeg på hvorfor dere sitter å skal snakke nedlatende om kristne??Relgion og abort er to forskjellige ting og dere blir bare for usakelige etter min mening!!»

   Er nessa og knudsen allerede glemt? Intet hadde gledet meg mer om det var sant. De to har ødelagt vannvittig mye for kvinner som har valgt abort. Dessverre sliter vi med noen av ettervirkningene fra herjingene deres ennå, mange av abortmotstandernes argumenter tyder på det.
   Derfor er det grunn til å anta at mange av abortmotstanderne har religionen som grunnlag for sine standpunkter.

   • Jeg er helt enig med Christine.

    Livet starter når et egg blir befruktet i en eggstokk av en sædcelle. Det er nå livet starter, og det er nå det potensielt kan bli et menneske. Med mindre man tar livet av det,) Sæd i søppelkassa er ikke i seg selv et potensielt menneskeliv, man trenger egg i en livmor for at det skal gå til.

    Det er sant som dere abortfremelskere sier at et foster ikke er et selvstendig individ, og at det ikke har personlighet, og at det er avhengig av moren og navlestrengen, osv, dette er noe vi alle vet. Men det er like mye et liv. Uansett om man kaller det for embyro, eller foster, eller barn, eller svulst, eller celleklump, eller frosk. Så er det et liv.

    Dette livet skapes når en sædcelle smelter inn i et egg i en kvinnes livmor, og hvis man bevist tar livet av det, da er det et drap.

    Hvis moren dør om man ikke tar abort så er abort greit og forståelig. Men det er ikke greit å ta abort bare fordi man har lyst, eller det av en eller annen grunn ikke passet med barn.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: