Personangrep og kvinnehets

Jeg har fulgt med på en del av det som presenteres gjennom samtlige medier om angrep på kvinner som ytrer seg. Det skrives mye viktig, men jeg synes Gunnar Tjomlid skriver det best. I hans innlegg Menn som hater kvinner kommer det frem mange viktige aspekter i denne debatten. Han presenterer problemstillingen på en god måte. Les hans innlegg!

For det er ikke slik at personangrep rettes utelukkende mot oss kvinner. Menn som kommer med ytringer som provoserer blir også angrepet. De får også sin andel av drittslenging. Det er noe som ikke må glemmes.

Jeg er enig med Gunnar Tjomlid i mye av det han presenterer i innlegget, men det er en ting jeg vil trekke frem først og fremst: Personangrepene kommer fordi vedkommende ikke er enig i det som skrives, men ikke klarer å holde seg til sak. Personangrepene kommer som regel fra personer som er uenige i det som ytres, men ikke klarer å argumentere saklig for sitt synspunkt. Personer som ikke evner å skille debatt og person. Og i mine øyne sier det mer om de som angriper enn den som ytret seg i utgangspunktet.

De fleste som uttrykker skarpe meninger opplever slike personangrep. Meg selv inkludert.

Foreløpig har ikke denne bloggen skapt slike kvinneangrep som det snakkes om, men det finnes en verden utenfor også. Etter å ha jobbet et tiår i vaktbransjen, så har jeg fått min andel av angrep på meg som kvinne. Fra menn som tror det er greit å rakke ned på mitt kjønn, min kropp, bare fordi jeg er kvinne.

Slike angrep er IKKE akseptabelt, enten det gjøres i det virkelige liv eller på nett. Det er rett og slett diskriminering! Intet annet!

Heldigvis er det de færreste menn som oppfører seg slik. Det er ikke et problem som tilligger menn som gruppe. Det er en adferd hos enkelte idioter.

Jeg tror en av grunnene til at de det gjelder fortsetter denne type angrep er fordi det funker. HVER GANG!!! For kvinnene tar seg nær av det, provoseres av det, blir forbannet av det. En som ønsker å angripe på person prøver alltid å finne den knappen å trykke på som vil gjøre mest skade. Da jeg skrev mitt innlegg Kjære Babymamma gikk endel av personangrepene på mine egne ferdigheter som mor uten å kjenne meg. For er det noe som sårer så er det å høre at man ikke er egnet som mor.

Dette er ren hersketeknikk! Man går til angrep på personen der man tror man det svakeste punktet er. Og for oss kvinner, så er det i mange tilfeller vårt kjønn. Misforstå meg rett her. Det er ikke vårt svakeste punkt fordi vi er et svakere kjønn! Det er vårt svakeste punkt fordi vi føler vi må sloss for å ikke anses som det svakere kjønn. Mye av dette sitter i vår egen mentalitet – dessverre.

For ingen kan gjøre oss svakere enn det vi tillater dem å gjøre.  Det er mye av det som fremstilles gjennom media, også av oss kvinner selv, som gjør at vi føler vi må kjempe for å være menn likeverdige. På arbeidsplassen, i debattene, i mediene. I realiteten så burde vi bare ta dette som den største selvfølge! Vi kvinner har svakheter menn ikke har. Men, menn har også svakheter vi kvinner ikke har. Menneskeheten er delt i to kjønn, som i et videre perspektiv utfyller hverandre. Samfunnet trenger de ulike egenskapene i begge kjønn. Kvinner er ikke menn underlegne med mindre vi tillater dem å heve seg over oss.

Jeg vet ikke om Gunnar Tjomlid tenkte over det selv da han skrev sitt innlegg. Innlegget har en dualitet jeg ikke liker. Han åpner innlegget sitt med eksempler på personhets han selv har opplevd. All ære til den mannen, som ikke lar seg knekke av en slik massiv sverting, men fortsetter å ytre sine meninger. Men, jeg undres: Hvorfor er det mer akseptabelt å kalle en mann pedofil enn en kvinne for dum? Kommentaren til Gunnar Tjomlid kom etter et innlegg om barnepornografi, og det er således knyttet til innleggets «tema» selv om det er uakseptabelt. Å kalle en kvinne dum kan komme fordi noen oppfatter hennes meninger som dumme. Uansett så er ikke dette et angrep på hennes kjønn, men hennes intelligens.

Det er viktig at samfunnet sier ifra at det ikke er akseptabelt at kvinner angripes for sitt kjønn. For all del! Men, jeg synes det er vel så viktig at det settes fokus på at angrep på noens person på generelt grunnlag ikke er akseptabelt. For uansett hvem som ytrer seg, så vil den som kommer med angrepet rette sin skytts mot rustningens svakeste punkt. Dette er ikke på noen som helst måte akseptabelt, uansett hvem målet er.

Det er vel så viktig at vi kvinner lærer å håndtere dette. At vi lærer å vise at vi ikke finner dette akseptabelt. Når vi ytrer oss i ulike medier, så må vi dessverre regne med personhets. Det er for mange som går for langt i sine angrep på det vi sier så lenge de kan gjemme seg bak en telefon, en skjerm, et nick. Vi kvinner må lære oss å tørre å ta tyrene ved hornene og si at vi ikke finner oss i det. Si imot. Stå opp for oss selv. Faktisk anmelde de idiotene som krenker oss eller truer oss slik at vi føler det er fare for egen sikkerhet. Vi må lære oss til å også tørre å kjempe denne kampen selv også! Ikke trekke oss unna, og la oss skremme til å tie. Men tørre å stå for det vi gjør. Det er kjempe bra at menn også engasjerer seg i denne kampen mot kvinnehets! Men, det må ikke føre til at vi kvinner da trekker oss unna og lar menn ta kampen alene. For det vil kunne oppfattes som et signal om at vi ikke orker å ta kampen selv. Idiotene får da bensin på bålet fordi vi oppfører oss som om vi er for svake til å kjempe for det vi tror på selv.

At kvinner opplever en annen type hets enn menn er det ikke tvil om – dessverre. Men, i bunn og grunn koker det hele ned til en enkelt setning: Personangrep er uakseptabelt uansett form og hvem det gjøres mot!

23 Svar til “Personangrep og kvinnehets

 1. Bra blogg!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

 2. Personangrep er uakseptable uansett floskler og tisse-preik i alle andre tilfeller enn der PERSONEN er PROBLEMET (eller mer rundt formulert, mentaliteten / mangelen på saklig tankevirksomhet hos personen er et problem fordi det befinner seg på en tolv-åring sitt nivå).

 3. Hei

  Jeg er enig med deg, det mangler om argumenter for sak, da går man heller på person. Ofte er det menn med dårlig ordforråd som ender med å bruke nettet som sin verbale søplebøtte. Problemet er ikke i nærheten av å bli løst på en stund.

  http://www.vargas12.com/2013/02/netthets-er-kommet-for-a-bli-og-den-vil-bli-langt-verre/

  Dessverre så ser man at kvinner også bruket nettet til å spre sine ytringer i uheldige ordelag for å si det mildt. Å gå til politianmeldes alene er nok fånyttes, men gjør heller som i Sverige, gå sammen.

  Er kvinnene mange nok, så må myndighetene ta problemet på alvor. Dessverre vil det ikke skje noe før.

  Man bør uansett aldri gi seg mot netthetsen.

  Vargas

 4. Nå foreligger det dypere saker bak hetsen til Tjomlid. Han har fått feil fanklubb for å si det mildt. det er vel ikke det at de ikke liker han, de har bestemt seg for å ikke like han. Og når EN person er en gjeng sauers leder, ja da blir det bare tragisk. Gunnar er en respektert person blandt oss som har litt ekstra oppi toppen.

 5. I og med at jeg er mann så kan jeg vanskelig ta noe ansvar for de såkallte heksene. Jeg tar heller ikke ansvar for de drittsekkene som misshandler sine koner og barn. Jeg er uskyldig i alt og ingenting, og ønsker ikke å bli brukt som eksempel på hva norske menn kan finne på å gjøre.

  • Det er en vesentlig forskjell på hva MENN gjør og hva ENKELTE MENN gjør. Det at noen få har uønsket adferd, enten det er hets på nett, konemishandling eller annet, så skal ikke det gå utover alle. Menn skal ikke stigmatiseres eller stilles til ansvar for adferden til noen enkeltindivider.

 6. Kanskje det morsomste i forbindelse med denne såkalte voldtektsbølgen som bladsmørere i møkkaaviser som Vredens Gnag og Dobladet fronter for å selge reklameplass (når leste du sist om en utenlandsk nyhet i disse søppelblekkene), er at menn blir overfalt og ranet og skadet og truet på livet i Oslo, men det er liksom ikke en nyhet selv om det er mange flere menn som blir traumatisert enn kvinner.

  For menn TELLER liksom ikke, det er KVINNER som skal synes synd på fordi det har man noe igjen for. Og som Thomas Nilsen sier over, de drittsekkene som mishandler koner og barn er NØYAKTIG like mange som de drittsekkene som mishandler ektemenn og barn.

  Men det snakker vi ikke om, for kvinner er kun ofre og aldri overgripere og hvis de er det så gjelder det bare et fåtall som er nøyaktig like mange som menn fordi erm… kvinner er best, menn er slemme.

  AMEN.

  • Mødre er faktisk overrepresentert som barnemishandlere i Norge. Store studier er blitt gjort, og norske mødre mishandler – slår – sine barn i markant større grad enn fedre. Hele 60% oftere. Og mødre er heller ikke underrepresentert når det gjelder den grove volden som barn får ustå.

   • Og det artige er at dere hopper over at det studiet NOVA gjorde om familievold der mødre kommer ut på topp har EN stor svakhet – noe NOVA-forskerne har gått ut med gang på gang uten at folk evner å få det med seg;

    Mødre havner på toppen av statistikken FORDI mødre tilbringer mest tid med barna. Statistikken er IKKE justert for det faktum at fedre tar seg mindre av ungene enn mødre gjør.

    • Du kan ikke konkludere at mødre havner på toppen av statistikken fordi de bruker mer tid med barna. Det kan vere at det rett og slett er fordi mødre er mer voldelige mot barn. Poenget er vel heller at spørsmålet er uavklart. Det er uansett en stor grunn til bekymring og hvor mye tid en bruker med barn er selvsagt aldri en akseptabelt grunn til å slå et barn.

     Istedenfor å bortforklare dette problemet burde fokuset vere på hva som kan gjøres for å endre dette mønsteret med kvinner som er overrepresentert i vold mot barn!

    • MetteO – og også NOVA – mener altså på fullt alvor at tiden en forelder tilbringer sammen med sine barn forklarer og eventuelt unnskylder en overrepresentasjon av voldelig adferd, i dette tilfellet vold begått av mor?

     Gjelder det samme i så fall for vold mot en voksen partner? At en mann eller kvinne som tilbringer seks av døgnets våkne timer sammen har en større «rett» til å ty til vold, enn de som bare omgås to-tre timer i løpet av dag, ettersom de mange timene i hverandres selskap går en eller begge på nervene løs?

     Dessuten – så langt tilbake som våren 1994 ble en mindre norsk studie presentert av aleneforeldres bruk av vold i barneoppdragelsen. Eksakt den samme overrepresentasjon på 60% i mødrenes disfavør ble den gangen avdekket. Jeg minnes debatten og feministmenigheten som raste. Forklaringen den gangen var at alenefedre slo mindre ettersom de var kremen av norske fedre, økonomisk bedrestilte m.m. og følgelig var mindre frustrerte og voldstilbøyelige enn alenemødrene.

     Hanna E.

 7. Tilbaketråkk: Det er ikke hva som blir sagt, men hvem som sier det.. Et bidrag til netthetsdebatten « Lammelårtanker

 8. Jeg synes bloggeren godt kunne ha problematisert dette med Gunnar Tjomlids konstatering av menns «medansvar» for hva enkelte menn utsetter kvinner for på nettet og ellers i hverdagen. Dette tangerer jo rasisters oppfattelse av en gruppes kollektive skyld. Det finnes ingen kollektiv skyld, kun individuell skyld. Medansvar finnes, men dette kan ikke benyttes til å stigmatiserende en stor gruppe individer. I dette tilfellet menn, som altså utgjør halvparten av de mennesker som bebor vår arme klode.

  Men om man nå godtar dette med menns medansvar for de råtne eplene blant gruppen menn, hvorfor skulle så ikke også dette gjelde kvinner? Vi vet at 10% av blivende mødre i dette landet røyker daglig under graviditeten, og at hele 30% drikker mer eller mindre regelmessig. Har de 90% av Norges gravide mødre som ikke røyker, og de 70% som ikke drikker, et medansvar for dem som prioriterer eget velbefinnende fremfor det ufødte barnets fremtidige psykiske og fysiske helse? Selv synes jeg ikke det.

  Hanna E.

  • Dette kunne godt vært problematisert mer. Det er jeg helt enig i! Den hetsen som kvinnene utsettes for. De grove trusler som fremsettes… Det er på ingen måte menns kollektive ansvar. Menn generelt skal ikke utsettes for den stigmatisering at dette legges til deres egenskap av å være menn. Dette er en adferd som tilligger noen få enkeltindivider, og ansvaret skal legges der det hører hjemme.

   Det er kjempe bra at menn generelt går ut å sier ifra at de tar avstand fra denne adferden. Det viser bare en generell holdning til at slik adferd er uakseptabel. MEN, skylden skal ikke ligge hos menn som befolkningsgruppe. Den skal ligge hos de få individene som faktisk utøver denne typen adferd.

   Sammenligningen din var god, og den viser hvor urimelig det er at dette ansvaret gjøres kollektivt av media når det skal være individuelt!

 9. Lurer på hvilken hets som krenker meg som mann? At jeg blir truet til å bli gruppevoldtatt av kåte menn ute på byen eller (noe som skjer svært sjelden) at omgivelsene rundt meg blir lurt til å tro at jeg er en utøvende pedofil? Slik at jeg ikke opplevd heldigvis.

  • Det er nok lettere å hetse kvinner for deres kjønn enn det er å hetse en mann. Og det tror jeg henger sammen med slik kjønnene våre fremstilles som stereotyper i samfunnet…

   Men, det forekommer jo. Det er jo hets som går på menns stereotype adferd og holdninger også, selv om det ikke gjøres så mye gjennom truende adferd som ovenfor kvinner….

 10. På denne bloggen er det masse diskusjoner av det påståtte hatet mot kvinner. Det vises også til en undersøkelse som fant at menn og kvinner utsettes for akkurat like mye hets og anmelder det like fote, men kvinner tar seg mere nær av det. De er rett og slet tmindre hardhudet. Hvem skulle trodd det haha? Jeg husker ikke hvilket blogginlegg som gjennomgår studien, men hvis du spør forteller de sikkert det:

  http://genusdebatten.se/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s