TONER AV TANKER

Jeg hater å selge meg selv!

Jeg sitter midt i en jobbsøkeprosess. En prosess som burde være spennende. Jakten på nye faglige utfordringer burde jo være så utrolig mye mer spennende enn det jeg synes det er….

Bildet er herfra

Årsaken er enkel: jeg hater å selge meg selv! Jobbsøkeprosessen innebærer også utarbeiding av en cv og jobbsøknader for de stillingene jeg måtte ønske å søke på. Jeg liker det ikke!

Haff…

CV burde jo egentlig være en smal sak, burde det ikke. Det er jo en slags oppsummering av ferdigheter og tidligere erfaringer. Det er jo ganske statisk informasjon. Men, nei… Jeg oppfatter cv som så mye mer enn det. Dette er jo noe av det første en potensiell arbeidsgiver ser på. Hvordan får jeg da min cv til å skille seg ut av mengden?

Haff…

Det skal sies at jeg befinner meg i en konservativ bransje, så de store kreative løsningene er ikke noe positivt trekk. Det er ikke å anbefale å levere cv’en som en tredimensjonal modell med farger og kontraster. Nei, det skal være enkelt, konservativt og stilrent. Dessto vanskeligere å skille seg ut tenker jeg. Da må det virkelig være noe i min cv som vekker interesse.

Haff…

Bildet er herfra

Selve søknaden er ikke noe bedre. Der skal man jo virkelig selge seg selv med ord. Vekke interessen. Forklare hvorfor den potensielle arbeidsgiveren skal kalle inn akkurat DEG til intervju og vise hvorfor du vil jobbe for akkurat DENNE arbeidsgiveren. Jeg hater å selge meg selv på denne måten!

Haff…

Jeg er jo glad i å skrive. Nei, vent… Jeg ELSKER å skrive. Har aldri hatt problemer med å finne ord. Har i alle fall 5-6 blogginnlegg ferdigskrevet i tankene. Å få de ut gjennom tastaturet er bare finpussing av språket. Sånn er det med det meste annet jeg skriver også. Om det være seg brev, utredninger, ja til og med masteroppgaven min var slik…

Hvorfor har jeg da så problemer med å finne ordene når jeg skal skrive jobbsøknad og cv? Jeg kjenner jo alle de formelle kravene til hva dette skal inneholde. Har fått min andel råd opp gjennom tidene fra veiledere og HR-ansatte… Likevel så finner jeg dette vanskelig.

Haff…

Bildet er herfra

Reklame

16 svar til “Jeg hater å selge meg selv!”

 1. Hvorfor skal du absolutt skille deg ut sånn? Tenk at du skal være ærlig. Er du ærlig, så er du deg sjæl, og hvis du blir ansatt så har de ihvertfall ansatt DEG og ikke en eller annen figur du har gitt inntrykk av å være.

  CV’en – en faktaoppramsing i grunn. Det blir ikke mer spennende enn de stillingene du faktisk har hatt tidligere. Blir du kalt inn til intervju så er det som regel fordi noen har funnet noe interessant i CV’en din, altså en erfaring du har som kan passe inn i den nye jobben. Jeg ville ikke bekymret meg så mye rundt utformingen av CV’en, men passet på ordvalget hvis du er typen som skriver noen stikkord om stillingene du har hatt tidligere. Velg noe som er tilpasset din nye potensielle arbeidsgiver. (For eksempel søkte jeg jobb som regnskapsfører en gang og nevnte «remittering» som en arbeidsoppgave jeg har utført tidligere. Jeg ville ikke valgt det ordet hvis jeg hadde søkt jobb innen HR).

  Ikke (over)tenk så mye på at du skal være spesiell og unik, bare tenk at du er riktig for jobben så får noen andre avgjøre om det stemmer.

  Og det med søknaden. Ja, du kan godt si at du må selge deg selv. En annen måte å se det på er at du rett og slett skal skrive noen ord om hva som motiverer deg for jobben og hvilke egenskaper/erfaringer du har som kan passe inn. Dette er ofte noe som dukker opp med en gang du kaster et blikk på jobbannonsen og tenker «denne var interessant».

  Det er egentlig ikke verre. Men det er tungvint:)

  • Vel, jeg er enig i mye av det du sier….

   Men, jo man skal skille seg ut! Selvfølgelig uten å være uærlig. Jeg ville aldri presentert noe annet i verken cv, søknad eller en intervjuprosess enn den jeg faktisk er. Det er viktig at den potensielle arbeidsgiver ser hvem man faktisk vurderer å ansette.

   Det jeg siktet til med å skille seg ut, er nettopp dette med å presentere de egenskaper og erfaringer man har på en måte som treffer arbeidsgiver. Hvorfor arbeidsgiver skal velge meg fremfor en med likelydende kompetanse. Der er det ikke snakk om store forskjeller mellom det som fremlegges, og mye avgjøres nettopp med hvordan søkeren da presenterer seg selv og den kunnskap og kompetanse vedkommende sitter på.

   En cv er bare en cv, men det handler om å skreddersy min kompetanse til arbeidsgiver. Det handler om presentasjon. Det handler om layout.

   Søknaden er jo en salgstekst på samme måte som en produktannonse. Teksten (selve søknaden) skal selge produktet (meg). Da handler det om å finne den teksten som passer den potensielle arbeidsgiverens ståsted. At de ved en gjennomgang av søknaden tenker at dette var interessant. Hun vil vi vite mer om. Og da er det ikke selve innholdet som er problemet, men hvordan dette formuleres på en passende måte uten å bli for pretensiøs. Jeg vet jo hva jeg skal skrive, men ikke hvordan!

 2. Haff?
  Les hva den anonyme skriver ovenfor.
  Det er bra.
  Tenk også over – når du først er i gang – om du ikke skal ta den helt ut og finne på noe annet å gjøre. Det er rart med det, men når man først finner ut at man er lei og på utkikk etter noe annet, så er det lurt å sjekke ut hva som trigger de tankene.
  Skriv det ned, du elsker å skrive og skriver godt.
  Kontakt flinke folk (meg?) for gjennomgang og så er du i gang.
  Jeg treffer ganske mange som deler tankene dine gjennom en arbeidsdag som karriereveileder – i hvert fall de tankene du har i denne konkrete teksten – og det kan noen ganger føles litt tungt å komme i gang.
  Haff?

  • Har lest det anonym skrev. Og ja, det er bra det vedkommende skriver… Og jeg vet ikke om du har lest mitt svar til anonym?

   Den jobben jeg nå sitter å vurderer, er selvfølgelig noe av det samme (iom at utdanningen jeg har er essensielt). Likevel er fagområdene, arbeidsoppgaver, arbeidsmetode osv. helt annerledes. Det er et firma som blant annet kan gi meg oppgaver innen de feltene jeg virkelig brant for under studiet. Og det er også en retning jeg må gå om jeg skal få det siste på plass (autorisasjon).

   Har tenkt mye gjennom dette med jobb, fordi jeg også har en del forhold (alenemor, bosted osv.) som «hemmer» meg på jobbmarkedet i min bransje….

   Sender deg forøvrig en e-post ila kvelden Morten 🙂

 3. Jeg er så enig! Det er virkelig ikke noe gøy å selge seg selv. Fordi da må man innser talenter og ferdigheter, og i jantelov-Norge så er ikke dette noe vi er vant til. Det føles unaturlig å skrive at man er flink til noe, at man takler noe og at man kommer til å gjøre noe bra. Men man må bare smile over at det man skriver faktisk er sant. Du er så flink, og du har de ferdigheten og du takler de arbeidsoppgavene, så hvorfor skulle de ikke ville ansette deg?

  Husk at arbeidsgiveren skal pløye seg igjennom en hel bunke med søknader og CV’er. Bare en liten kreativ ting som enten trigger nysgjerrigheten, får han/hun til å smile eller er bekrefter det de ikke skriver at de trenger i utlysningsteksten.

  Som du selv sier, så er du utrolig flink til å skrive. Det er det ingen tvil om. Utnytt det. Skriv det som et essay først. Kast alle hemninger og finn frem et glass vin mens du skriver. Jeg sier ikke at dette skal være den allmenne oppskriften på søknadskriving, tvert imot, men det kan være en prosess som gjør det enklere å skryte av seg selv, og få igang den positive tankegangen. Hvem vet. Kanskje kan du bruke noe av det som står der. Kanskje ikke. Uansett er jeg overbevist om at du får skrevet et bra essay, om ikke annet.

  Lykke til! Dette greier du, hvis du vil 🙂

  • Jeg har i utgangspunktet ikke noe problem i forhold til janteloven. Jeg vet jo hvilke positive og negative egenskaper jeg har. Men, det føles rart å fremstille det på papir. Hensikten er jo at man skal fremstille disse positive kvalitetene om seg selv på en saklig og god måte. Det skal ikke være for muntlig, men heller ikke for formelt… Tendensen min er at enten blir det for blogg-aktig eller alt for formelt 😛

   Men takk 😀

 4. Kjenner meg så absolutt igjen. Å søke jobber er en deltidsjobb i seg selv. Eneste tipset jeg har er å ha en ren og oversiktlig CV, rensk den så godt det er mulig og la de mindre viktige tingene bli nevnt i feks. søknad eller andre papirer.

  Men det er faktisk bare å kjøre på, vær ærlig og søk kun på de jobbene du faktisk vil ha. Masse lykke til! 🙂

 5. Kan du vri litt på det og gjøre det til et ministudie av arbeidsgiver og arbeidsplass? Da tenker jeg på å google arbeidsgiver/sjef og selge inn dine egenskaper etter hva du oppfatter at h*n trenger og har sansen for. Det gjør kanskje prosessen lettere?

  Dette er bare mine tanker og jeg aner ikke hva Morten mener om dette. Det er han som kan, jeg bare tenker.

  Ønsker deg uansett lykke til! Jeg håper du finner den jobben som passer deg best på de viktigste områdene i livet ditt.

 6. Fremhev de oppgavene og områdene som virkelig motiverer deg med yrket ditt. Si noe i søknaden om det som engasjerer deg – og prøv å knytte det til det som den potensielle nye arbeidsgiveren din har bruk for.
  Alle arb.givere ønsker seg vel ansatte med driv og engasjement?

  • Takker for tips! Jeg lyttet til det du sa 🙂 Er det noe jeg virkelig har så er det engasjement, både i jobbsammenheng og ellers. Dette passet jeg på å få frem i søknaden. Du har jo helt rett i at de fleste arbeidsgivere vil ha engasjerte medarbeidere 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: